Optužnica protiv osam osoba koja se terete za šverc kokaina, marihuane, pranje novca...
(Izvor: AA/Arhiva)

Optužnica protiv osam osoba koja se terete za šverc kokaina, marihuane, pranje novca...

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašteni međunarodni promet drogom, pranje novca i korupciju, u predmetu u kojem su korišteni dokazi iz "Anom" aplikacija. Optužnica je podignuta protiv Saše Ratkovića (32), Dragana Supića (49), Tomislava Vidakovića (33), Vladice Rakića (42), Vasilija Stjepića (56), Mitra Blagojevića (37), Miroslava Čalije (48) i Dražena Šinikovića (43), koji su trenutno u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizovana kriminalna grupa koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina kokaina i marihuane, sticanje nezakonite imovinske koristi, pranje novca, falsifikovanje isprava.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokaina i marihuane, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, kupovinu vozila i drugih dobara. Tužilaštvo je zatražilo blokiranje identifikovane pokretne i nepokretne imovine radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su oni pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Za osumnjičenog Milana Matkovića (38) predloženo je produženje mjere pritvora i on će biti ispitan čim se steknu uslovi, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovređivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

federalna.ba/Srna

Tužilaštvo BiH optužnica
Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Ajša Memišević Fadil Memišević povratnici napad Tužilaštvo BiH
0 25.03.2023 13:43
Međunarodni krivični sud Vladimir Putin optužnica
0 24.03.2023 19:38
optužnica Kantonalni sud Sarajevo
0 22.03.2023 11:06