Opančić: Za svjetske umjetnike moramo izdvojiti pare

Koncertna sezona u Sarajevu projekat je koji kontinuirano organizuje Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu.

Prodekan za koncertne djelatnosti profesor Dragan Opančić istakao je, gostujući u emisiji Federacija danas, da kroz ove aktivnosti, osim kulturnog značaja za grad Sarajevo, postoji dobra komunikacija i s ostalim gradovima u BiH kroz turneju Muzičke akademije Academy on Tour, gdje posjećuju škole u Mostaru, Zenici, Tuzli, Novom Travniku, Bihaću Brčkom, Bijeljini i Trebinju.

- Trudimo se da smo zastupljeni u što više gradova u državi. Tamo pravimo seminare, a nakon seminara organizujemo i koncert – navodi Opančić.

Ovogodišnje Majske muzičke svečanosti uz ograničen broj posjetilaca

Četrnaesto izdanje Majskih muzičkih svečanosti počelo je u četvrtak, a prvi koncert posvećen je Ivanu Čavloviću, bivšem dekanu, profesoru Muzičke akademija Sarajevskog univerziteta i utemeljivaču Majskih muzičkih svečanosti. Ovogodišnje izdanje festivala održaće se pred publikom uz ogr...

Koncerti imaju ogroman značaj i za studente, kaže, jer se nakon koncerata klasa u svojim srednjim školama, njima pruža profesionalni nivo koncertiranja, s pravom publikom i salom.

Ističe da nadležni ne odvajaju dovoljno novca za njihove djelatnosti i bavljenje umjetničkom muzikom. Rješenje je u davanju para, poručuje.

- Ako ćemo dovoditi umjetnike koje bismo trebali dovoditi, da sarajevska publika ima ne samo Muzičku akademiju nego svjetske umjetnike kao u svim drugim normalnim kulturnim umjetničkim centrima, za to se moraju izdvajati pare, a Sarajevo uopšte nema koncertnu poslovnicu - istakao je Opančić.

Kaže da se uglavnom finansiraju kroz raznorazne projekte koje pišu i zahvaljujući velikom entuzijazmu svojih kolega.

federalna.ba

Majske muzičke svečanosti Dragan Opančić
Majske muzičke svečanosti Osman-Faruk Sijarić
0 18.05.2022 15:13
Majske muzičke svečanosti
0 09.05.2022 20:51
Majske muzičke svečanosti
0 25.06.2021 00:45
Selma Hrenovica Muzička akademija Majske muzičke svečanosti
0 15.06.2021 12:35