videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Kulturno-vjerska manifestacija Hrvata u BiH ‘Vratimo nadu zavičaju’

"Vratimo nadu zavičaju" geslo je pod kojim su u protekla tri dana održani 3. Dani Kulturno-vjerska baštine Hrvata Bosne i Hercegovine. Kulturno-vjerski sadržaji ove godine obogaćeni su i privrednim. Organizatori manifestacije su Hrvatska matica iseljenika i Kulturno-umjetničko društvo Rudine - župa Vidoši Livno. Pokrovitelj je Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine.

Organizatori manifestacije su Hrvatska matica iseljenika i KUD „Rudine - župa Vidoši“ Livno, a sve se održalo pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan domovine, Grada Livna i Vlade Kantona 10.

Sudionici javne tribine iz prve ruke su mogli čuti nešto više o projektima i pozivima koji su u pripremi, te prekograničnoj suradnji kroz koju Bosna i Hercegovina, za sada, jedino ima pristup EU fondovima.

„Važno je da se ljudi pripreme, da imaju informaciju, da znaju što mogu aplicirati, na kakve projekte i, naravno, uz tako kvalitetne i projekte, vjerujemo da će i realizacija biti ista takva“, ističe Žana Ćorić, izaslanica Središnjeg državnog ureda za hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Kanton 10 i Grad Livno, obuhvativši i dio Buškog jezera, koje je pod Ramsarskom konvencijom, ima jednu specifičnost koju treba iskoristiti upravo u tim regionalnim prekograničnim projektima“, navodi prof. dr. Mirjana Miličević, predavač na projektima EU fondova.

„Zahvaljujući i svom geografskom položaju, blizini hrvatske države, smatram da je to veliki potencijal koji trebamo iskoristiti, treba osmisliti nekakvu strategiju i djelovanje“, konstatira Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

U tom smislu treba iskoristiti i kulturu, budući da se već pokazalo da je ona i gospodarski promicatelj.

„Ovo je jedan vid ne samo prekogranične suradnje nego jedan vid povezivanja i očuvanja tradicije, kulture i baštine kako našeg kraja tako i svih dijelova BiH“, ističe Josip Perković, predsjednik KUD „Rudine – župa Vidoši“ Livno.

„Nematerijalna kulturna baština kao diskurs je danas i kulturni, istraživački, turistički, politički, on je danas dobio jedan poseban značaj i svi narodi trebaju imati svoju nacionalnu listu u kojoj će znati koje kulturne fenomene istražiti, predstaviti i potaknuti lokalne zajednice na njihovo očuvanje“, navodi Zvonko Martić, autor izložbe "Nematerijalna kulturna baština Hrvata u BiH".

Manifestacija je okončana na najljepši mogući način - igrom, pjesmom i plesom folklornih skupina od Neuma, preko Hercegovine, Livna i Jajca, sve do Posavine.

federalna.ba

BiH Hrvati Livno kultura
Mirko Šarović SDS izborno zakonodavstvo BiH
0 17.01.2022 19:05
Christian Schmidt Samantha Power BiH politička kriza USAID
0 17.01.2022 19:01
samoubistvo Livno Bila
0 17.01.2022 14:16
Sergej Lavrov Gordan Grlić Radman Hrvati Bosna i Hercegovina
0 17.01.2022 13:44
papa Franjo Željko Komšić Vatikan BiH
0 16.01.2022 12:44