videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Mulabdićevi dani kulture: Promoviran reprint 'Na obali Bosne'

Poštujući epidemiološke mjere, u Općoj biblioteci Maglaj nastoje da održe kontinuitet manifestacije Mulabdićevi dani kulture. Nakon romana "Zeleno busenje" i "Nova vremena", promovisan je i reprint izdanja kratkih priča "Na obali Bosne". Ovom prilikom u maglajskoj biblioteci otvoren je i odjel za slijepe i slabovide osobe. 

Nakon što je urađen reprint Mulabdićevih djela „Zeleno busenje“ i „Nova vremena“ organizatori ove godine idu korak dalje u očuvanju od zaborava djela ovog književnika promocijom reprint izdanja kratkih priča „Na obali Bosne“ iz 1900. godine.

„Time zaokružujemo jedan mali izbor iz njegovih djela, pružajući našim sugrađanima, ali i svim građanima BiH mogućnost da čitaju Mulabdića. Pomalo nam je u zapećku, a mi smo 'Mulabdićeve dane' i posvetili upravo afirmaciji Mulabdićevog djela“, navodi Nina Bunjevac-Salkić, direktorica JU Opća biblioteka Maglaj.

Ova svojevrsna trilogija bit će besplatno ustupljena školskim bibliotekama na području općine Maglaj. Sve s ciljem afirmacije Mulabdića kao prvog bošnjačkog romanopisca, noveliste i prosvjetitelja, jednog od pokretača lista „Behar“, „Narodne uzdanice“ i društva „Gajret“ iz 1903. godine, kao preteče današnje BZK „Preporod“.

„To je jedna vrlo složena i važna figura koja, bez obzira na to što se mi danas sjećamo Mulabdića, još uvijek nema mjesto u našoj kulturi i našem spomenu na našu prošlost kakvo on po prirodi stvari zaslužuje“, ističe promotor Sanjin Kodrić.

Iako ne posjeduje, Udruženja slijepih i slabovidnih osoba u maglajskoj biblioteci su otvorili kutak upravo za ove osobe.

„Ovo je jedan način i mogućnost da se slijepe osobe upoznaju šta se to radi u društvu, da na neki način budu učesnici, da li kao publika ili nešto drugo. Svakako nam sve to dobro dođe“, konstatuje Nihad Mujaković, predsjednik Udruženja slijepih Tešanj, Maglaj, Doboj jug i Usora.

Drugi dio „Mulabdićevih dana kulture“, posvećen mladima, planiran je u septembru i oktobru ove godine.

federalna.ba

kultura BiH Maglaj Mulabdićevi dani kulture Opća biblioteka Maglaj
kultura pozorište Tarik Filipović Marta Bereš
0 19.09.2021 14:05
BiH Brčko Breza 94: Bužimska bosanska bitka Sead Jusić Grabež - 1992-1993. godine, trganje od zaborava Mirsad Selmanović
0 19.09.2021 13:58
sport judo Francuska džudo Sarajevo BiH
0 18.09.2021 20:33