videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

U Briselu najavljeni evropski zakoni, u Sarajevu oskudni dnevni redovi

Važni dokumenti i program rada su usvojeni. Komisija za suzbijanje zloupotreba opojnih droga je formirana, ali reformski zakoni ponovo su izostali. Vijeće ministara još jednom je ostavilo evropski put na čekanju. Ipak, druga važna državna pitanja su razmatrana. Pred ministrima Evropski program Digitalna Evropa. Stare teme i problemi na sjednici su izostavljeni, ali ne i u obraćanju ministara nakon toga. U fokusu je kriza u državnoj koaliciji, suprostavljeni stavovi i zastoj na evropskom putu.

U Briselu najavljena ofanziva, usvajanje evropskih zakona i novi iskorak. Na domaćem terenu obrat i upitna državna koalicija. Umjesto reformskih zakona pred državnim ministrima siromašan dnevni red, a Zakon o sudu Bosne i Hercegovine ni na mapi. Od zelenog svjetla Evropskog vijeća do zategnutih odnosa državim liderima nije trebalo dugo. Stavovi i ciljevi među partnerima dijametralno suprostavljeni. U okviru zajedničkog jedino slika Evropske unije. Umjesto koalicije na snazi matematički zbir.

“Postoji samo matematička koalicija, odnosno zbir ruku. Nemamo ništa zajedničko, nemamo zajednički program, stavove”, kaže Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (DNS).

“Skup, savez stranaka koje po našem uređenju moraju sarađivati i radit skupa. Zbog građana u Bosni i Hercegovini trebamo nastaviti tu vrstu komunikacije. Kako će to ko zvati - i ja mislim da to nije bila koalicija”, ističe Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (NiP).

“Slušam to da smo na staklenim nogama od samog početka. Nudimo da nastavimo rad i da guramo zemlju, da je vodimo naprijed umjesto da je vučemo nazad”, poručuje Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (NS).

Historijski iskoraci naprijed, pa stagniranje i tapkanje u mjestu. Od izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine do moguće rezolucije o genocidu u Srebrenici. Za vladajuće u RS-u razlozi za krizu i potencijalne nemire u Bosni i Hercegovini. Umjesto pomirenja i suživota, samo stara politika predvođena prijetnjama i ultimatumima.

Međunarodni dan sjećanja na genocid je okidač za paniku Aleksandra Vučića. U kritikama su mu se pridružili i predvodnici vlasti manjeg bh. entiteta. Ko dolijeva ulje i pojačava vatru u političkom bosanskom loncu?

“Očigledno neko želi da bosanski lonac proključa. Neko želi da ima alate kojima će dodatno da pritišće RS i Srbiju”, smatra Nešić.

“Nadamo se velikoj masovnoj podršci, žao mi je što Srbija na koristi priliku da Vučić i saradnici odgurnu kolektivnu odgovornost od sebe”, poručuje Konaković.

A tekst bi se trebao naći na dnevnom redu zasjedanja Generalne skupštine UN-a krajem aprila. Usvajanje rezolucije za sada je nepoznanica, ali je očito da neće biti povod za pomirenje. Ni na domaćem terenu nepoznanica u političkim računicama ne manjka. Budućnost vlasti, a sa njom i evropski put, je upitna. Poziv lidera Trojke partnerima na državnom nivou je upućen. Čekaju ih naredne sedmice u Sarajevu. Da li će se pozvani odazvati ili ne, najbolje će pokazati stabinost koalicije.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koalicija
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 20.05.2024 15:59
VSTV BiH zakon Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 17.05.2024 12:54
Elmedin Konaković sastanak koalicija
0 13.05.2024 23:30
Dragan Čović sastanak koalicija
0 13.05.2024 22:32