Od početka godine stotinjak slabijih zemljotresa u BiH, ne očekujemo jača podrhtavanja

Na području Bosne i Hercegovine godišnje bude zabilježeno stotinjak zemljotresa slabijeg i jačeg intenziteta. Najkritičnija područja su istočna i zapadna Hercegovina, centralni dio Bosne i područje oko Banjaluke.

U blizini Sarajeva prethodnih dana zabilježena su dva zemljotresa prvi jačine 4,2 stepena po Richterovoj skali, odnosno 2,9 stepena.

Epicentar jednog od njih je bio 14 kilometara sjeverno od glavnog grada BiH, a drugi 17 kilometara sjeverno od Sarajeva, pokazali su podaci Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

"Što se tiče trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, seizmička aktivnost je umjerena, onakva kakva je i ranije bila. Bilježimo podrhtavanja na području centralne Bosne, u posljednjem periodu u Zenici i Sarajevu, Hercegovina je standardno aktivna. Također, i rasjed koji prolazi kroz Višegrad je aktivan", izjavila je Merjema Genjac-Zukić, stručni saradnik za seizmologiju Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istakla je da je standardna seizmička aktivnost.

"Možemo reći da ne očekujemo neka jača podrhtavanja, ali uvijek može da se desi. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da neće doći do toga. Postoje slabiji zemljotresi ispod dva stepena koje ne objavljujemo i koje isključivo bilježimo za svoje potrebe. Oni se svakodnevno bilježe na svim prostorima. Međutim, zemljotresi iznad 1,5 stepeni nisu tako česti. Od Nove godine je bilo stotinjak zemljotresa", pojasnila je Genjac-Zukić.

Smatra da zemljotresi koji su proteklih dana zabilježeni u Bosni i Hercegovini ne mogu izazvati materijalnu štetu.

"Bosna i Hercegovina se ubraja u red umjereno seizmički aktivnih zemalja. Možemo reći da je Bosna i Hercegovina trusno područje što znači da bilježimo zemljotrese umjerene jačine do šest stepeni Richterove skale, to je neki maksimum koji se može očekivati", naglasila je Genjac-Zukić.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH prave prognostičke karte intenziteta na osnovu povratnih perioda zemljotresa.

"Posmatra se period od 100, 500 godina unazad i svaki zemljotres ima svoj tzv. povratni period. Na osnovu toga izrađuju se prognostičke karte intenziteta i prema tim prognostičkim kartama može se očekivati intenzitet do nekih devet stepeni Merkalijeve skale, odnosno šest stepeni Richterove skale. Ne može se reći da se na ovom prostoru prognostički očekuju jači zemljotresi", poručila je Genjac-Zukić.

Navela je da je teško reagovati u trenutku zemljotresa.

"Najbolje bi bilo da u tim situacijama građani napuste prostor u kojem se nalaze. Ali teško je u tom trenutku pametno reagovati, najvažnije je da ne bude panike. Nema nekog univerzalnog savjeta osim da stojite ispod štoka, ne silazite stepenicama dok ne završi prvi udar", izjavila je Genjac-Zukić.

Naglasila je da je zemljotres normalna pojava u vidu slijeganja tektonskih ploča.

federalna.ba/AA

zemljotres Federalni hidrometeorološki zavod BiH
Peru zemljotres
0 17.06.2024 09:13
zemljotres Hrvatska
0 12.06.2024 20:24
zemljotres Mostar
0 10.06.2024 10:51
Japan zemljotres
0 03.06.2024 09:23