videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Obostrano uvažavanje uz partnerski odnos - poruka osoba s invaliditetom

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona je povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom organizirala svečanu, ali i radnu sjednicu. Osim članova različitih udruženja okupljenih oko Koalicije, sastanku su prisutvovali i ministri iz Vlade ZDK-a s ciljem pronalaženja najboljih rješenja za bolji status osoba sa invaliditetom.

„Obostrano uvažavanje uz partnerski odnos“ jasna je poruka osoba s invaliditetom. Žele biti partneri vlasti, donosicima zakona i propisa, da čuju njihov glas i da zajedničkim snagama donesu adekvatna zakonska rješenja u korist osoba s invaliditetom.

„Ali i što je najbitnije - da se primjenjuju već postojeća. Mi kao osobe sa invaliditetom i naš status je jako vezan za provedbu svih zakonskih rješenja koja su trenutno na snazi, a vrlo često se ne provode“, tvrdi Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom.

Do kraja godine trebala bi biti završena i revizija liste ortopedskih pomagala kako bi u skladu sa zahtjevima, potrebama, te finansijskim mogućnostima udovoljili korisnicima.

„Koliko mi njima možemo pomoći, toliko i oni nama mogu pomoći. Ta saradnja je jako važna da vidimo njihove potrebe, te neke njihove ciljeve, koji su, da bismo mi mogli da se uskladimo s tim i da udovljimo zahtjevima i potrebama u što u što većoj mjeri kako zakonski to može, u skladu sa finansijskim mogućnostima i sa svim ostalim“, objašnjava Adnan Džinić, doktor u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

Na ulicama Zenice i drugih gradova prisutne su ogrome barijere koje im onemogućuju kretanje, a što je jedno od njihovih osnovnih prava.

„Ja sam se sam kretao nekada u davna vremena Beogradom, onolikim gradom, a sada u Zenici ni po svom rodnom Topčić-Polju nisam spreman da se krećem sam sa štapom, a kamoli šta drugo“, kaže Suad Skopljak, predsjednik Saveza slijepih Zenica.

Osigurati pristupačnost svim ustanovama je osnova za inkuzivno obrazovanje, zapošljavanje bez stigme i diskriminacije kako bi uspjeli da se samostalno kreću i u potpunosti ostvare.

federalna.ba

osobe s invaliditetom osobe sa invaliditetom
djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom ZDK Zeničko-dobojski kanton
0 30.03.2024 19:04