videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Objavljena knjiga "Alexander tehnika u akordeonizmu"

Profesorica Belma Šarančić-Nahodović, nakon naučne doktorske disertacije, a potom izuzetno uspješnog trogodišnjeg vođenja projekta Koncertne djelatnosti Muzičke akademije Sarajevo, objavila je knjigu Alexander tehnika u akordeonizmu. Osnovni motiv ovog naučnog djela je pomoći studentima u posebnom psihofizičkom pristupu izvođenja muzičkih dijela.

“Tokom svog školovanja, iskusila sam razne škole - i rusku i zapadnu i skandinavsku školu. Međutim, na kraju kada sam došla do jednog zida, zid se sastojao od fizičke i tjelesne iscrpljenosti i bola uzrokovanog muzičkim izvođenjem na harmonici”, kaže ona.

Harmonika je najmlađi muzički instrument, ali ujedno i najteži portabilni instrument klasične muzike. Njena težina je od 17 do 20 kilograma, što je čini izrazito teškom za rukovanje i umjetničku ekspresiju na sceni.

Profesorica Šarančić-Nahodović objašnjava kako je željela pomoći mlađim generacijama te da ju je istraživanje dovelo Italije i profesora Claudija Jacomuccija, gdje je bila na jednogodišnjoj specijalizaciji, u Alexander tehnici primijenjenoj na akordeonizam.

Nakon opsežnog istraživanja, u svojoj knjizi preporučuje Alexander tehniku, kako bi se muzičari mogli baviti muzičkim izvođenjima, potpuno oslobođeni tjelesnih povreda, rušeći svoje granice u vlastitom umjetničkom muziciranju.

federalna.ba

Alexey Navalny Rusija opozicija opozicionar
0 17.01.2021 16:09
sport skijanje ski superveleslalom slalom austrija Sebastian Foss-Solevaag Flachau
0 17.01.2021 16:04
Srbija Beograd napastvovanje Miroslav Mika Aleksić
0 17.01.2021 15:49
Srbija koronavirus
0 17.01.2021 15:25
sport fudbal nogomet Italija Serie A Napoli Fiorentina
0 17.01.2021 15:23