Obilježeno 20 godina članstva BiH u Vijeću Evrope
(Izvor: AA/Arhiva)

Obilježeno 20 godina članstva BiH u Vijeću Evrope

Stalno predstavništvo Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu obilježilo je u četvrtak 20 godina članstva BiH u Vijeću Evrope.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopšteno je da je tim povodom organizovan je Okrugli sto na temu saradnje Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope tokom dvije decenije.

Okrugli sto je otvorio stalni predstavnik BiH pri Vijeću Evrope veleposlanik Ivan Orlić, a sudjelovali su zamjenik glavnog tajnika Vijeća Evrope Bjorn Berge, generalni tajnik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, tajnik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Andreas Kiefer, direktor Odjeljenja za programe u Vijeću Evrope Verena Taylor, prvi veleposlanik BiH pri Vijeću Europe Igor Gaon i veleposlanik Evropske unije pri Vijeću Evrope Meglena Kuneva.

"Tom prigodom su analizirani izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom u provedbi preporuka Vijeća Europe u oblasti ljudskih prava, demokratskih standarda i vladavine zakona", navodi se u saopštenju.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice članstva BiH u Vijeću Evrope na travnjaku ispred ulaza u zgradu ove institucije drvo prijateljstva zasadili su glavni tajnik Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić i veleposlanik Ivan Orlić. Na prigodnoj svečanosti nastupila je Violeta Smajlović-Huart, poznata bh. violinistica koja živi i radi u Parizu.

federalna.ba/AA

Vijeće Evrope Bosna i Hercegovina
zagađenje zraka istraživanje Bosna i Hercegovina
0 01.07.2022 13:54
Bosna i Hercegovina Predstavnički dom Parlamenta BiH Nacrt budžeta
0 27.06.2022 07:34
hadž Bosna i Hercegovina
0 23.06.2022 11:30
FIFA rang lista Bosna i Hercegovina
0 23.06.2022 11:16