Neki od predstavnika talibana otvoreni za razgovore o pravima žena, tvrdi zvaničnica UN-a

Neki od predstavnika talibana otvoreni za razgovore o pravima žena, tvrdi zvaničnica UN-a

Visoka zvaničnica UN-a vjeruje da je postignut napredak u poništavanju zabrane ženama da učestvuju u javnom životu u Afganistanu. Zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Amina Mohammed boravila je u četverodnevnoj posjeti Kabulu kako bi pozvala talibane da preispitaju svoje odluke, javlja BBC.

U decembru prošle godine, islamistički vladari u toj zemlji zabranili su svim ženama da rade za nevladine organizacije (NVO).

Ovaj potez je doveo do obustave rada nekoliko humanitarnih agencija.

Govoreći za BBC na kraju svoje posjete Kabulu, Mohamed rekla je da je većina visokih talibanskih zvaničnika koje je srela bila spremna da se angažira oko prava djevojaka i žena.

Međutim, ona je razgovore opisala kao teške i upozorila da će biti dug put prije nego što talibansko rukovodstvo preduzme osnovne korake potrebne za međunarodno priznanje njihove vladavine.

- Mislim da ima mnogo glasova koje smo čuli, a koji su progresivni i koji su na tragu puta kojim želimo ići - rekla je Mohammed. "Ali postoje i oni drugi koji to zasigurno nisu."

Dodala je da je pritisak koji međunarodne institucije vrše u smjeru podrške onima koji razmišljaju progresivnije dobra stvar.

- Tako da im ova posjeta vjerujem daje snažniji glas i stvara se pritisak da se pokrenu razgovori unutar samih talibanskh krugova - rekla je Mohammed.

Mohamed je također kritizirala međunarodnu zajednicu, uključujući druge islamske države, jer ne čine dovoljno da se angažiraju na ovom pitanju.

Otkako su prošle godine ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom, talibani kontinuirano ograničavaju prava žena - uprkos obećanjima da će njihova vladavina biti mekša od režima koji je viđen 1990-ih.

Gospođa Mohamed je rekla da je njena poruka afganistanskim vlastima bila da prvo moraju pokazati svoju privrženost međunarodno priznatim normama i da se humanitarna pomoć ne može pružiti ako afganistanskim ženama nije dozvoljeno da pomažu svom stanovništvu i učestvuju u procesima u društvu.

- Ono što vidimo je da talibani diskriminiraju žene, djevojke, djevojčice. U nedostatku bolje riječi, one postaju potpuno nevidljive u društvu, kao da se čeka da same iščeznu a to se ne smije dogoditi - podvukla je Mohammed.

federalna.ba/Fena

Afganistan