Napad dronom na američku bazu u iračkom Kurdistanu, nema povrijeđenih

Napad dronom na američku bazu u iračkom Kurdistanu, nema povrijeđenih

Na američku vojnu bazu u iračkom Kurdistanu, na sjeveru Iraka, izveden je napad dronom u kome nije bilo stradalih, niti štete, javila je danas međunarodna koalicija za borbu protiv ekstremista u Iraku.

Dron je juče ujutro pogodio bazu koalicije u Kurdistanu, nije bilo žrtava ni štete, rekao je za France Press portparol koalcije predvođene SAD-om, pukovnik Wayne Marotto.

Prema lokalnim kurdskim medijima, napad je bio izveden na bazu Al-Hariri, 70 kilometra sjeveroistočno od Erbila, glavnog grada autonomne oblasti Kurdistan.

Irački premijer Mustafa al-Kazimi u ponedjeljak će u Washingtonu da razgovara sa predsjednikom SAD-a Joe Bidenom o američkom vojnom prisustvu u Iraku.

SAD imaju još oko 2.500 vojnika u toj zemlji, od ukupno 3.500 vojnika u međunarodnoj koaliciji.

Moćne proiranske frakcije, kojima su pripisane desetine napada protiv američkih interesa u Iraku posljednjih mjeseci, traže da oni odu.

SAD su se vratile u Irak 2014. godine na čelu međunarodne koalicije obrazovane da pomogne iračkim snagama u razbijanju ekstremističke organizacije Islamska država, koja je zvanično poražena 2017. godine.

Članovi te ekstremističke organizacije i dalje su prisutni u planinama i pustinjskim oblastima i uspijevaju preko svojih ćelija spavača da izvode napade.

Većina američkih vojnika povučena je pod predsjedništvom Donalda Trumpa.

Američki vojnici koji se i dalje nalaze u Iraku imaju zvaničnu misiju da obuče i savjetuju iračku vojsku i njene antiterorističke snage.

federalna.ba/Beta

Irak SAD napad dron