Prilog: Irena Antić

Nakon razornog potresa u Turskoj i Siriji spasioci vode veliku bitku sa vremenom - broj mrtvih najmanje 11.700

Sati nakon strahovitih zemljotresa, koji su pogodili Tursku i Siriju, najgora su agonija za one koji su pod ruševinama još živi. Na društvenim mrežama objavljen je snimak sirijskog dječaka koji iz ruševina poziva spasioce da mu pomognu:

 

„Snimam ovaj video, ne znam hoću li preživjeti ili umrijeti. Ako se ovaj video podijeli, to možda znači da će me naći. Ne možete znati ovaj osjećaj ako ovo niste doživjeli. Ovo mogu razumjeti samo oni koji su jednom bili ispod ruševina. U zgradi u kojoj sam živio bile su još tri ili četiri porodice.“

 

Svaki spašeni život ispod ruševina turskih i sirijskih gradova, 60 sati nakon zemljotresa, daje nadu preživjelima i spasiocima. Iz ruševina u gradu Elbistanu spašeni su dvomjesečna beba i majka. Satima su trajali napori spasilaca da dođu do jednogodišnjeg Muhameda ispod ruševina u gradu Sanliurfu, koji je pretrpio teška razaranja. Majka i dvije kćerke spašene su u gradu Adijamanu. Treće dijete i otac davali su signale da su živi, ali spasioci još nisu stigli do njih. Stanovnici zemljotresom pogođenih područja Turske i Sirije treću noć provest će na minusima, u hladnim šatorima i u strahu. Tlo i dalje podrhtava. Hiljade spasilaca ne odustaje. Pretražuju teren mehanizacijom, kopaju i rukama, ulaze u rizična područja ruševina. Članovi porodica onih koji se još nalaze pod ruševinama u očaju i sa sve manje nade da će njihovi najbliži biti izvučeni živi.

Ključna su 72 nakon zemljotresa. Vrijeme prolazi, a spasioci s njim vode veliku bitku. Svaki spašeni život razlog je da se ne odustaje, jer vjeruju da je pod ruševinama još mnogo zatrpanih, a živih ljudi.

Preživjeli izražavaju nezadovoljstvo, kako kažu, sporim i neadekvatnim odgovorom nadležnih.

Beba koja je rođena pod ruševinama u sirijskom gradu Alepu, oporavlja se. Pod ruševinama je još hiljade ljudi. Preživjeli strahuju da je sve manje vremena da njihovi najbliži budu spašeni:

 

„Ovdje pod ruševinama su moja majka, otac, brat, sestra i njeno dijete. Pogledajte, spasioci pretražuju, ali ide sporo, nemaju mehanizaciju. Čuo sam glasove članova moje porodice, ali sada ih više ne čujem.“

 

Spasioci koji pokušavaju doći do preživjelih pod ruševinama sirijskih gradova upućuju vapaje za pomoć u ljudstvu, ali, prije svega, u mašineriji. Iako je zbog rata i sankcija dostava pomoći za Siriju otežana, brojne zemlje već šalju pomoć.

 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) proglasio je vanredno stanje u 10 pokrajina, a u ponedjeljak je proglašena sedmodnevna žalost. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi posljedice zemljotresa u Turskoj i Siriji mogle ugroziti oko 23 miliona ljudi. Seizmolozi upozoravaju da bi se tlo u ove dvije zemlje u narednim danima moglo zatresti više od hiljadu puta.

Turska Sirija potres zemljotres Federalni radio
Amnesty International Sirija
0 17.04.2024 14:09
sport Federalni radio
0 17.04.2024 00:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 16.04.2024 23:03
sport Federalni radio
0 16.04.2024 18:12
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 17:04