videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Nakon Federalne, čeka se formiranje vlada u HNK-u i SBK-u

Nakon Federalne, čeka se formiranje vlada u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu u kojem potrebnu dvotrećinsku većinu od 20 ruku u zakonodavnoj vlasti imaju HDZ BiH i SDA. I dok bi se u HNK-u teoretski uz koaliranje s manjim strankama moglo bez sedam zastupnika SDA, u Srednjobosanskom bez njenih jedanaest ruku - Vlade nema.

Ozbiljni razgovori o Kantonalnoj vladi, a time i raspodjeli premijerske te osam ministarskih pozicija između izbornih pobjednika u Srednjobosanskom kantonu HDZ-a BiH i SDA očekuju se početkom naredne sedmice. Predstavnici SDP-a, NiP-a i HDZ 1990, koji ovdje imaju osam zastupnika, a s HDZ-om BiH čine vlast na federalnom nivou, tvrde da bi poziv za formiranje nove većine bio logičan, ali njega za sada nema.

"Očekujem da bi se razgovori mogli nastaviti u smjeru u kakvom su išli u Federaciji, ali ne očekujem puno", kazao je Anto Bilić, predsjednik KO HDZ 1990 SBK-a.

"Ako SDP i NiP ne uđu u Vladu, neće to biti propast svijeta, ali bi bilo bolje za one koji formiraju vlast zbog vertikale. Svugdje u svijetu se tako radi. Nadam se da će tako biti i u HNK-u i SBK-u", istakao je Nijaz Helez, predsjednik KO SDP SBK-a.

Za razliku od njih, predstavnici HDZ-a BiH i SDA, dok čekaju rasplet u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojem se „vaga“ između odustajanja od SDA i pristajanja na maksimalističke zahtjeve manjih stranaka, što je dugoročno neizvjesno, ovdje nisu raspoloženi za neizvjesnost formiranja vlasti po uzoru na federalnu.

"Imamo dovoljan kapacitet da to uradimo bez njih. Nismo dio vlade u Sarajevu, na federalnom nivou i nekim drugim kantonima, zašto bi neko drugi bio dio vlade ovdje", poručuje Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK-a.

"Mislim da bi to i formiranje Vlade dosta odužilo. Prije svega, ovdje je jako teško odnosno nemoguće isključiti SDA", smatra Bojan Domić, predsjednik OO HDZ BiH Travnik.

Koaliranje na široj osnovi značilo bi ne samo drugačiju raspodjelu pozicija unutar Vlade, nego i u kantonalnim institucijama i ustanovama, što bi narušlo višedecenijski dogovor.

"Ukoliko HDZ želi da nekog uvede, nemamo ništa protiv, ali iz koje kvote o tome u ovom trenutku ne bih govorio. Iz kvote koja pripada SDA to neće biti. Mi ćemo s DF-om podijeliti neke pozicije, ako HDZ želi da podijeli sa svojim partnerima neke pozicije, nemamo ništa protiv", dodaje Mekić.

"Pitanje koliko bi čak tu i SDA imala interesa - zašto bi davali neku svoju poziciju bilo kome, ako ne moraju, a slična je priča i kad je u pitanju HDZ. Moguća je ta varijanta, ali je ona meni sve manje izvjesna", navodi Domić.

"Treba priznati i jasno reći: ako je tu DF, to je 13 ruku - bez SDA Vlade ovdje nema. A bez svih drugih, pa i bez HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH se može", zaključuje Bilić.

Međutim, treba ipak pričekati jer ništa još nije gotovo. Jasno je da će se u proces koji bi bio dobitna kombinacija u ovom kantonu uključiti čelni ljudi kako aktuelne pozicije, tako i opozicije, a onda je sve moguće. Jer na vlast i novac nema imunih.

federalna.ba

HNK SBK formiranje vlada
Kanton 10 HNK Jurica Gudelj Federalni radio
0 27.09.2023 17:29
Svjetski dan turizma Travnik SBK
0 26.09.2023 18:37
OSCE SBK korupcija
0 25.09.2023 18:36
HNK Skupština HNK
0 15.09.2023 18:31