videoprilog Lejle Aganović (Dnevnik 2)

Nakon 25 godina ugašen Studio lutkarstva Sarajevo, lutke putuju u Bugojno

Studio lutkarstva Sarajevo nakon 25 godina prestao je raditi. Posljedica je to nagomilanih problema u oblasti kulture, posebno u nezavisnom sektoru. Lutke će, uz čiju su pomoć mladi umjetnici pričali poučne i zabavne priče djeci širom naše zemlje, biti poklonjene Bugojnu – gradu u kojem se održavaju tradicionalni susreti lutkarskih pozorišta Bosne i Hercegovine.

Iako je zbog hroničnog nedostatka podrške u sektoru kulture i umjetnosti situacija i ranije bila teška, dodatni pritisak i posljednji udarac na rad Studija zadala je pandemija. Tako je nakon 25 godina populariziranja lutkarstva, usavršavanja i edukacije novih kadrova te produkcije predstava Studio najavio prestanak rada.

“Također smo inicirali i otvaranje predmeta lutkarstva na Akademiji scenskih umjetnosti na predmetima iz glume i dramaturgije. Bili smo velika potpora za obnavljanje Susreta lutkarskih pozorišta BiH i bijenala u Bugojnu”, ističe Dubravka Zrnčić Kulenović, osnivačica Studija lutkarstva.

Borba s vjetrenjačama ove važne neformalne organizacije ovdje prestaje, a svi oni koji su uz Studio učili, stvarali, profesionalno rasli, nadaju se da će aktivniju borbu za afirmaciju ove vrste umjetnosti preuzeti institucije koje za to imaju kakve-takve uslove. Bez vlastitog prostora, finansiranja i podrške Studio lutkarstva to više nije u stanju.

“Studio lutkarstva educirao je dvije generacije lutkara i nakon toga je krenuo s produkcijom predstava i već tu, na početku, u tih prvih desetak godina trebala se desiti finansijska podrška – da država stane iza nas i kaže ovo je nešto što nas interesuje”, smatra likovna umjetnica i lutkarka Naida Čelik.

“Nadam se da će ovaj grad dobiti lutkarsku scenu scenu, ovaj grad zaslužuje lutkarsku scenu koju je uvijek imao. Inače sam vječiti optimist, tako da se nadam da će, ako ništa, Pozorište mladih opet obnoviti lutkarsku scenu”, kaže lutkarka Jasminka Požek Božuta.

Lutke će iz fundusa ovog Studija publika imati priliku vidjeti najesen u okviru izložbe kojom će biti otvoreni 25. susreti lutkarskih pozorišta BiH u Bugojnu – gradu kojem će ova vrijedna kolekcija biti ustupljena na trajno čuvanje kao dio budućeg Muzeja lutkarstva.

federalna.ba

Studio lutkarstva Sarajevo lutkarstvo Bugojno
Bugojno Haris Čaušević teroristički napad
0 27.06.2022 17:21
Bugojno Stupić Gračanica
0 08.06.2022 20:30
Bugojno obilaznica izgradnja ugovor
0 11.05.2022 17:42
Bugojno logor logoraši
0 19.03.2022 15:00
zemljotres Bosna i Hercegovina Bugojno EMSC
0 22.02.2022 13:50