videoprilog Azre Delmanović-Avdić (Federacija danas)

Najavljena adaptacija Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Tuzli

Prošlo je više od jedne godine kako se u javnosti intenzivno govorilo o negativnim iskustvima porodilja u UKC-u Tuzla. Zamjerke su se posebno odnosile na zastarjelu opremu, krevete, posteljinu i uopšteno uslove u kojima trudnice i porodilje borave. Pacijentice su svojim iskustvima, prenoseći ih anonimnim putem, tada preplavile društvene mreže. Navikli smo da se u našoj zemlji stvari više ne rješavaju nego rješavaju, pa je sve iznenadila činjenica da se u toj oblasti počelo nešto pozitivno odvijati. Danas je najavljena adaptacija Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Posljednja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo urađena je prije više od 20 godina. Od tada se tek rijetko i zanemarljivo ulagalo. Sve to je rezultiralo izuzetno lošim uslovima boravka za pacijentice, a za ljekare i medicinsko osoblje uslovi rada su bili neadekvatni.

“Radeći na terenu u primarnoj praksi sa pacijentima sam prepoznala da je to zaista jedan veliki problem, najviše u smislu ambijenta i uslova u kojima se nalaze porodilje i za vrijeme porođaja i poslije porođaja”, kaže Zumra Begić, specijalista ginekologije i akušerstva i zastupnica SDA u Skupštini TK.

Rad u praksi plus učestale žalbe trudnica i porodilja značilo je buđenje nadležnih da nešto poduzmu na ovom polju. U planiranju budžeta za iduću godinu uvrstit će se sredstva za adaptaciju klinike.

“Ono što očekujemo zauzvrat jesu rezultati, jesu zadovoljni korisnici usluga, bolja zdravstvena usluga, a Vlada TK će upravo na tom polju uvijek biti partner UKC-u”, poručio je premijer TK Irfan Halilagić (SDA).

“Unazad godinu dana tu se klima drastično promijenila, a nadam se i da ćemo ovim poboljšanjem enterijera, uslova gdje treba da budu porodilje - napraviti još jedan iskorak”, ističe Denijal Tulumović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Sredstva će se iskoristiti za gradnju zasebnih porođajnih apartmana opremljenih aparatima neophodnim za praćenje stanja ploda u kojem će boraviti jedna pacijentica sa babicom. Time će se omogućiti individualan pristup svakoj trudnici.

“I ono što nam je cilj jeste da napravimo rekonstrukciju odjela za porođene žene tzv. odjela za babinjare, gdje ćemo sada od petokrevetnih i šestokrevetnih napraviti dvokrevetne sobe”, objašnjava Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Red je, saglasni su svi, da najveće porodilište u BiH, koje broji oko tri hiljade porođaja na godišnjem nivou, konačno dobije izgled kakav zaslužuju i pacijenti i ljekari.

federalna.ba

UKC Tuzla Klinike za ginekologiju i akušerstvo
Emir Osmanović Šefik Umihanić UKC Tuzla Zdravstveni centar Brčko
0 10.05.2024 19:41
kadaverična transplantacija organa UKC Tuzla
0 25.04.2024 18:36
UKC Tuzla Mreža Tuzlanski kanton KCUS Šekib Umihanić
0 23.04.2024 22:02
Tuzlanski kanton SDA DF Šekib Umihanić UKC Tuzla
0 21.04.2024 19:35