"Na Kosovu neće biti izbora za srbijansku Skupštinu zbog Kurtija"
(Izvor: Fena/Predsednik RS)

"Na Kosovu neće biti izbora za srbijansku Skupštinu zbog Kurtija"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u petak kako se na Kosovu neće održati izbori za Skupštinu Srbije jer kosovski premijer Albin Kurti uskraćuje Srbima prirodno pravo a međunarodna zajednica nema mehanizme kojima bi na njega izvršila pritisak.

"Neće biti izbora u srpskim sredinama jer Kurti ne želi Srbima dozvoli prirodno pravo koje trebaju imati. Zapad će reći da nema mogućnosti da izvrši pritiska na Kurtija i izdat će saopćenje i to je to", rekao je Vučić koji sudjeluje na klimatskoj konferenciji COP28 koja se održava u Dubaiju.

Kosovski je premijer tokom sastanka s veleposlanicima Italije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a i Europske unije na Kosovu kazao kako izbori za srbijansku Skupštinu mogu biti organizirani na teritoriju Kosova ako Srbija i Kosovo potpišu međunarodni sporazum o održavanju izbora za koji bi Srbija, kao zainteresirana strana trebala podnijeti zahtjev Kosovu.

Kurti je u pismu voditelju misije OESS-a na Kosovu Michaelu Davenportu istaknuo da Kosovo i Srbija trebaju postići poseban sporazum, kako bi kosovski Srbi mogli na teritoriju Kosova glasati na izborima za srbijansku Skupštinu.

"Mi moramo priznati Kosovo kako bi Srbi sudjelovali na izborima. I tačka. Ništa više ni manje. I to znaju svi u Srbiji i u Europi. Dobro je da će reagirati na to, ali mi od te reakcije nećemo imati ništa", kazao je Vučić.

Srbi su na Kosovu sudjelovali na srbijanskim skupštinskim izborima do 2017. godine no od dolaska na vlast kosovskog premijera Albina Kurtija i njegovog Pokreta Samoopredjeljenje kosovske vlasti traže da Srbija uputi direktan zahtjev Kosovu kako bi se izbori održali na teritoriju te zemlje.  

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi također je kazao da Vlada Kosova neće dozvoliti održavanje izbora za Skupštinu Srbije na teritoriju Kosova bez zahtjeva Vlade Srbije.

"Sve dok nema direktnog službenog zahtjeva Srbije, onda ne može biti ni odluke. Ako vlasti drugih zemalja žele organizirati izbore na Kosovu za svoju dijasporu, onda trebaju službeno zatražiti od naših vlasti pozitivnu odluku i podršku", napisao je Bislimi na društvenoj mreži "X".

Prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji održat će 17. decembra a na njima će sudjelovati ukupno 18 izbornih lista stranaka, koalicija i skupina građana.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je 1. novembra Skupštinu Srbije i raspisao prijevremene parlamentarne izbore, a istog dana birat će se i zastupnici za Skupštinu AP Vojvodina, te vijećnici u Beogradu i još 64 grada i općine.

Opozicione stranke i koalicije uvjerene su da na prijevremenim izborima mogu pobijediti u Beogradu, ali i u brojnim drugim općinama i gradovima, dok s druge strane srbijanski predsjednik tvrdi kako "svaki dan čita" istraživanja javnog mišljenja koja navodno govore da je rejting opozicije znatno ispod povjerenja birača što ga na nivou cijele Srbije ima njegov SNS.

federalna.ba/Fena

Srbija Aleksandar Vučić izbori
Aleksandar Vučić konsultacije premijer
0 26.02.2024 08:24
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48
Marš solidarnosti sa Ukrajinom Srbija Ukrajina
0 24.02.2024 21:22
Srbija Elena Koposova Rusija
0 23.02.2024 21:37
Slovenija izbori Evropski parlament
0 23.02.2024 11:04