Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti u teškoj finansijskoj situaciji

Gošća Federacije danas bila je direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Šejla Šehabović.

Kaže da je Muzej 1961. godine osnovan u mnogo boljim okolnostima nego što mi sad živimo.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH obilježava 60 godina postojanja

Jedna od najprepoznatljivijih i najvažnijih kulturnih institucija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ove godine obilježava 60 godina postojanja. Institucija, koja se pozicinirala ne samo kao kulturna već, prije svega, naučna i obrazovna institucija, svojim djelovanjem nastoji pomje...

"Pokrenuta je kampanja lobiranja da se otvori Muzej književnosti koji će biti smješten baš u Sarajevu. Moja kolegica Tamara Sarajlić-Slavnić radi izložbu koju zovemo "Knjiga žalbi" u kojoj pokazujemo prepiske, novinske članke, dokumente iz različitih dijelova historije ali oni svi govore jedno te isto - nikad nam nije bilo gore. Za rođendan Muzeja ćemo napraviti izložbu "Knjiga žalbi", gledat ćemo da ona bude interaktivna. Naš Muzej je u svim tim teškim trenucima u borbi. Još nam je samo ovo falilo. Mi smo zaista u teškoj finansijskoj situaciji, ali ona nije ništa bolja bila ni prije pet godina pa smo uspjeli obnoviti, proširiti stalnu postavku,napraviti audio vodič, za ovu godinu imamo još bolji. Nije nam lako ali sve ćemo uraditi da ne budemo govorili da nam nikad nije bilo teže."

Kaže da institucije kulture koje su od državnog značaja nemaju grantove i donacije od države.

"Od države možemo očekivati samo da se javljamo na javni poziv sa svim drugim organizacijama od lokalnog značaja i da se takmičimo za sredstva. Najveći cilj mi je da stabilnost potraje što duže. Nije problem u silnim sredstvima, problem je u sigurnosti."

federalna.ba

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Federacija danas
Federacija danas
0 22.04.2021 18:41
Enver Hadžiahmetović Federacija danas
0 22.04.2021 18:18
Zoran Tešanović Federacija danas
0 22.04.2021 17:42
Federacija danas
0 21.04.2021 18:35
Haris Henić Federacija danas
0 21.04.2021 17:40