Mustafić: Jezik umjetnosti i kulturne diplomatije treba da bude most naspram političkog narativa
(Izvor: Fena)

Mustafić: Jezik umjetnosti i kulturne diplomatije treba da bude most naspram političkog narativa

Sa velikim uspjehom smo okončali gostovanje u Beogradu Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) nakon pune tri decenije. Imali smo izvrstan prijem publike, emotivan i euforičan, koji nas obavezuje da i u budućem predstavljanju naše recentne produkcije imamo visok artistički nivo. Nova uprava NP Sarajevo je sebi dala u prioritet regionalizaciju i internacionalizaciju naših predstava jer je to jedini način da se profesionalno kompariramo sa sličnim ili istim teatarskim kućama - kazao je za Fenu direktor NPS Dino Mustafić, ocjenjujući nedavno gostovanje sarajevske teatarske kuće u Beogradu.

Narodno pozorište Sarajevo nakon pauze od trideset godina gostovalo je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, što uz ranije gostovanje ansambla Narodnog pozorišta Beograd u NPS znači početak uspostavljanja institucionalne saradnje dvije tetarske kuće.

Najstarija teatarska kuća u Bosni i Hercegovini predstavila se beogradskoj publici na Velikoj sceni novim produkcijama - predstavom "To nikad nigdje nije bilo" rađenu po motivima romana "Istorija bolesti" Tvrtka Kulenovića, u režijskoj postavci Dine Mustafića, dok se ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo predstavio baletom "Žetva" kompozitora Borisa Papandopula, u koreografiji i režiji Edine Papo.

Mustafić smatra da je ovo gostovanje u Beogradu i najbolji put kako da razvijamo naše odnose sa susjednim gradovima i državama.

- Živimo u vremenu novih zaoštravanja političkih prilika gdje jezik umjetnosti i kulturne diplomatije treba da bude most, zidanje i približavanje naspram dominantnog političkog narativa koji uvredama radi na razdvajanju i udaljavanju. Više od 30 godina nije bilo institucionalne saradnje između naša dva nacionalna pozorišta i smatram to nepristojnom činjenicom koju sebi ne može radi svog kulturološkog i umjetničkog značaja dozvoliti ubuduće Narodno pozorište Sarajevo - mišljenja je on.

On podsjeća da su već realizirali niz gostovanja u regionu, što će biti nastavljeno u ovoj jubilarnoj sezoni 100 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta Sarajevo turnejama predstava sa repertoara NPS, te će se uskoro naći i pred publikom u Sofiji, Barceloni, Moskvi, Zagrebu, Mariboru, Ljubljani, Splitu, Rijeci, Slavonskom Brodu.

- Naravno, nećemo zanemariti ni kulturne centre u BiH jer naša misija jeste afirmacija scenske umjetnosti (operne, baletske i dramske) sa obavezom i renomeom najstarije i najveće teatarske kuće u BiH - podvukao je za Fenu direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić. 

federalna.ba/Fena

Dino Mustafić Narodno pozorište Sarajevo Beograd
Romeo i Julija Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 26.03.2023 08:59
NPS Josip Pejaković Narodno pozorište Sarajevo Svjetski dan teatra
0 25.03.2023 20:06
policija Beograd Sarajevo hapšenje ubistvo
0 14.03.2023 21:41
Idiot ambasada Rusije Veleposlanstvo Rusije Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 03.03.2023 21:27