Velić: U vjeri je smiraj, ali i kod drugog čovjeka

Muslimani širom svijeta dočekali su radost Kurban-bajrama. O tome koje su ključne vrednote ovoga blagdana i koliko je pandemija utjecala na njega - za Dnevnik 3 je govorio Muhamed ef. Velić.

Velić je istakao kako su dani ovog Bajrama najveći dani koje muslimani imaju u svom svetom kalendaru, za koji se važu dva obreda – hadž i prinošenje žrtve.

Kurban bi u našem jeziku značio 'blizina' – kurban je približavanje Bogu, a čim se neko približi Bogu, on se približio i ljudima, kaže Velić.

Najznačajnija poruka u džamijama jutros bila je solidarnost, zajedništvo i činjenje dobra, podsjetio je Velić: „Toga danas ima, ali nije u prvome planu. Solidarnost, suživot, blizina čovjeka s čovjekom – to nije u fokusu“. Nažalost, kazao je, teške vijesti dominiraju.

Život s komšijom, s prijateljem, s drugim čovjekom – toga ima, kazao je Velić: „Vjernicima je to obaveza“.

Već drugu godinu zbog pandemije nismo u mogućnosti fizički biti na svetim mjestima, kazao je Velić: „Hadž je putovanje. Svi smo mi putnici. Naš život je putovanje, od rođenja do smrti. Ali sretni su oni putnici koji znaju kome putuju i kome se vraćaju. Hadž je upravo to putovanje“. Ali, nastavlja on, vjernici nose Kabu u svojim srcima - svakoga dana pet vjernik se okreće prema njoj.

Otkako svijet postoji, postojale su poplave, oluje..., napominje Velić: „Bog nam daje sigurnu i mirnu luku. To je vjera. Austrija, Njemačka, Belgija, Nizozemska su sve organizirane zemlje. Vidimo da su ljudska društva nemoćna protiv nečega što je rezultat Božije svemoći. Mi tražimo luku spasa kod Boga. Ali to ne smije da znači da ćemo se odreći reda, smisla, ogranizacije. Bog nas na to upućuje. Trebamo pomoći ljudima u nevolji – i ne samo molitvama“.

U vremenu pandemijske realnosti – svako jutro nas dočekuju prijeteće vijesti, kazao je Velić: „Ljudi su u strahu. U vjeri pronalaze smiraj, ali i kod drugog čovjeka – kad nađu lijepu riječ“.

federalna.ba

Muhamed Velić Dnevnik 3 Dnevnik FTV
Dnevnik FTV Dnevnik 3
0 03.10.2022 23:10
Dnevnik 2 Dnevnik FTV
0 03.10.2022 20:41
Dnevnik FTV Dnevnik 1 dnevnik
0 03.10.2022 12:36
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 02.10.2022 20:40
Dnevnik FTV Dnevnik 1 dnevnik
0 02.10.2022 13:21
Dnevnik 3 Dnevnik FTV
0 01.10.2022 22:41