videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Može li NSRS zakonom zaštititi Dodika od sudskih procesa?

Vlast u Republici Srpskoj nastavlja predlagati i donositi zakone koji na ruku idu uglavnom njima. Tako će NSRS već na narednom zasjedanju raspravljati o Zakonu o imunitetu. Prema ovom prijedlogu, imunitet neće imati samo zastupnici u NSRS-u, već i predsjednik i potpredsjednik entitetske vlade. Ovaj zakon u praksi bi značio da se protiv zvaničnika entiteta RS ne može voditi krivični postupak. Pokušaj je ovo, tvrde opozicija i analitičari, da se zaštiti režim, ali i Morad Dodik, protiv kojeg se, podsjećamo, već vodi sudski postupak, a naredno ročiste zakazano je za sljedeću sedmicu.

Zakon najavljuje Nenad Stevandić - predsjednik entitetske skupštine. On navodi da je zakon neophodan jer Narodna skupština u suprotnom gubi smisao ukoliko oni koji provode njene odluke mogu da krivično odgovaraju. Kao okidač za donošenje takvog zakona navodi aktivnosti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i proces protiv milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS-a pred Sudom Bosne i Hercegovine.

„Imamo na sceni prikriveni državni udar koji radi visoki predstavnik, a koji se temelji na mogućnosti da zakoni u NSRS-u ne budu objavljivani. Jer ako će ljudi koji ih objavljuju biti inkriminisani, a mi koji ih donosimo imati imunitet, to je, onda, obesmišljavanje institucija predsjednika NSRS-a i samog NSRS-a i kraj parlamentarizma“, rekao je Stevandić.

Zakon o imunitetu u RS-u već je postojao, ali ga je ukinuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Stevandić napominje da to nije prepreka za ponovno usvajanje takvog zakona.

U opoziciji smatraju da vlast donosi samo zakone koji će zaštiti vladajuću elitu.

„Radi se o potpuno promašenoj inicijativi i nečemu što uopšte nije iznenađujuće zato što ova vlast predvođena SNSD-om samo razmišlja kako da uvede nova zakonska rješenja koja će pomoći baš tim funkcionerima i baš tim strankama na vlasti“, ističe Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Ključno pitanje je, međutim, ukoliko takav zakon bude usvojen, da li će biti u praksi provodiv. Analitičar Stefan Blagić smatra da neće:

„To nije moguće, ako se identitet odnosi na nešto što se odnosi na Krivični zakon Bosne i Hercegovine. Nije moguće da iko ima imunitet u tom slučaju, pogotovo ne direktori ili ministri, jer to nije u skladu sa zakonom i pozitivnom pravnom praksom bilo gdje u svijetu“, naglašava Blagić.

Predsjednik NSRS-a je rekao i da će se imunitet funkcionera odnositi samo na odluke i zakone koje donese Narodna skupština, a koje ti funkcioneri moraju da sprovedu.

federalna.ba

imunitet NSRS Milorad Dodik Nenad Stevandić