Mitrović i Ibrahimović o revitalizacija putnog pravca preko Šćepan Polja

Mitrović i Ibrahimović o revitalizacija putnog pravca preko Šćepan Polja

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je tokom održavanja Ministarskog vijeća Prometne zajednice u Prištini održao bilateralni sastanak s ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Ervinom Ibrahimovićem.

Sagovornici su se složili da je današnji susret potvrda dobrih bilateralnih odnosa i saradnje dviju država, čemu svjedoči i činjenica da nema otvorenih pitanja između BiH i Crne Gore.

Ministar Mitrović je informirao svog crnogorskog kolegu o aktivnostima koje je Bosna i Hercegovina do sada preduzela i namjerava preduzeti kada je u pitanju ovaj cestovni pravac.

- Građani koji gravitiraju ovom području očekuju da se cestovni pravac preko Šćepan Polja revitalizira i modernizira, budući da ovaj kraj ima ogroman potencijal za razvoj turizma. Zato cestovna infrastruktura mora pružiti brži, sigurniji i udobniji protok ljudi i tereta - rekao je ministar Mitrović.

Ministar Ibrahimović je rekao da postoje projekti koji su već dugo na agendi razgovora dviju zemalja i da je neophodno snažnije raditi na njihovoj realizaciji.

- Crna Gora svake godine bilježi porast broja turista iz BiH, što nas dodatno obavezuje da intenzivnije radimo na unapređenju cestovne infrastrukture. Iako su za ovaj projekat potrebna značajna sredstva, smatram da je on jedan od prioriteta saradnje Crne Gore i BiH - istakao je ministar Ibrahimović.

Resorni ministri su iskoristili današnji razgovor da razmijene stavove i u vezi sa revitalizacijom i modernizacijom željezničkog pravca Nikšić - Trebinje - Čapljina za koji već postoji Studija izvodljivosti i koja može biti početni korak ka daljnjoj realizaciji.

Imajući na umu rastući broj turista iz BiH, bilo je riječi i o potrebama uspostavljanja novih avionskih linija između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, naročito u ljetnoj turističkoj sezoni.

Ministri Mitrović i Ibrahimović su se saglasili da je potrebno formirati radne timove resornih ministarstava kako bi se konkretizirali sljedeći koraci na realizaciji projekata o kojima je bilo riječi, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

federalna.ba/Fena

Vojin Mitrović Priština
Vojin Mitrović Rusija Ukrajina agresija
0 29.06.2022 17:10
Vojin Mitrović Elmedin Voloder Slobodan Stanarević
0 21.06.2022 16:43
Vojin Mitrović Bosanska Gradiška
0 24.03.2022 18:29
Vojin Mitrović Nedeljko Ćorić
0 24.03.2022 17:05
Vojin Mitrović PowerChina
0 15.02.2022 13:59
Vojin Mitrović Sedin Kahriman mobilni operateri
0 27.01.2022 19:09