Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić je zajedno sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Zijadom Nišićem posjetio šesti Sajam zapošljavanja i obrazovanja gdje su obišli svih 60 štandova i razgovarali sa izlagačima koji su došli iz Distrikta i ostatka BiH.

Predsjednik Milić, koji se i obratio prisutnima na ceremoniji otvaranja Sajma, rekao je da je ovo dobra prilika za djecu školskog uzrasta da se upoznaju sa ponudom obrazovanih ustanova, ali i prilika da se sagleda stanje na tržištu rada i  potrebe privrede.

- Vlada Brčko distrikta i zakonodavna vlast treba da kreiraju propise i stvore takav ambijent da naši ljudi ne odlaze odavde. To podrazumijeva i adekvatno plaćanje radnika, s jedne strane, dok, sa druge strane, ne treba da opterećujemo privredu svim onome što može usporiti njen rast i razvoj - rekao jeMilić.

On je poručio da se dijalog sa socijalnim partnerima mora nastaviti kako bi tržište rada bilo povoljnije.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović rekao je da se kontinuirano radi na usaglašavanju obrazovnog sistema sa potrebama realnog sektora u Distriktu te da je za narednu školsku godinu planirano oko 30 različitih smjerova za upis u prve razrede srednjih škola na području Distrikta.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH Tamara Duvnjak Mitrović rekla je da se na evidenciji nezaposlenih osoba nalazi skoro 12. 500 ljudi, te da su se sajam i ostali programi zapošljavanja koje realizuje Zavod  pokazali uspješnim.

Sajam zapošljavanja organizovao  je Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta u saradnji sa Omladinskim centrom Vermont Brčko i pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH.

federalna.ba/Fena

Brčko distrikt BiH Sajam zapošljavanja
mladi zapošljavanje Mostar Sajam zapošljavanja
0 24.05.2024 13:48
Elektronske liste Brčko distrikt BiH CCI ljekarski pregled
0 23.05.2024 13:56
Brčko distrikt BiH teniski turnir Prohema
0 22.05.2024 08:37
Brčko Open 2024 Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH tenis
0 18.05.2024 13:44
Starenje i zdravlje starenje Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 18.05.2024 09:20