videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Migranti su bajram-namaz u Lipi klanjali u improviziranoj džamiji

Iako hiljadama kilometara daleko od kuće, migranti su zajedničkim snagama, ali i uz pomoć humanitarnih organizacija, proslavili Bajram. Jedan od najradosnijih praznika dočekali su svečano. Sretni i zahvalni.

U improviziranoj džamiji migranti su klanjali bajram-namaz, daleko od kuće i porodica, ali sretni što su ispostili ramazan. Osjećanja su danas pomiješana.

„Osjećamo se dobro, iako smo daleko od kuće i nedostaje nam porodica i prijatelji, ali Bosna nam je dala osjećaj da nas poštuje i osjećamo se dobro“, kaže Dišan Han, migrant iz Pakistana.

I Pakistanacu Abid nedostaje porodica: „Ali planiramo stići na svoj cilj, svoju destinaciju. Dobro nam je ovdje i zahvaljujemo se Allahu da nam je omogućio da se molimo ovdje u džamiji, a ne u šumi, u džungli“.

Služba za poslove sa strancima zajedno sa humanitarnim organizacijama osigurala je u ovom prihvatnom centru džamiju, šator za socijalne aktivnosti i iftar za postače.

„Nedostaje nam porodica i rodbina, ali zahvaljući bh. vlastima napravili su nam mogućnost da se molimo i slavimo Bajram i da se osjećamo sigurno“, dodaje Afganistanac Said.

Upravo su praznici dani kada nam najviše nedostaju porodica, rodbina i prijatelji, što posebno osjete ovi ljudi koji su godinama daleko od svojih najbližih. Nadaju se ipak da će stići na željeni cilj i da će i oni buduće Bajrame slaviti u bojim uvjetima. Uz kvalitetniju trpezu i, što je nabitnije, u krugu porodice.

federalna.ba

Bajram Lipa migranti
migranti škola kuhanja Bihać kamp Lipa Prihvatni centar Borići Borići
0 01.10.2022 19:08
Borići Bihać migranti
0 24.09.2022 10:51
Šuhret Fazlić Bihać migranti
0 24.09.2022 09:21
Sirija migranti nesreća
0 23.09.2022 10:40