Meloni otputovala u Libiju, očekuje se potpisivanje gasnih sporazuma
(Izvor: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI)

Meloni otputovala u Libiju, očekuje se potpisivanje gasnih sporazuma

Italijanska premijerka Giorgia Meloni otputovala je u subotu u Tripoli, gdje se očekuje da će dogovoriti veliki gasni sporazum usmjeren na povećanje snabdijevanja Evrope energentima, uprkos nesigurnosti i političkom haosu u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Meloni se sastaje sa Mohamedom al-Menfijem, čelnikom tročlanog predsjedništva Libije i premijerom Abdulhamidom al-Dbeibahom, šefom međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNU) u Tripoliju.

Prema javnim izjavama koje je ove sedmice dao šef libijske Nacionalne naftne korporacije (NOC) Farhat Bengdara, dogovor će uključivati osam milijardi dolara za proizvodnju do 850 miliona kubnih stopa plina dnevno morskim putem iz Mediterana.

Libijski parlament i glavne oružane frakcije odbacuju, međutim, legitimitet Dbeibahove vlade, izazivajući strah od novog sukoba nakon više od dvije godine relativnog mira.

Evropske zemlje sve više pokušavaju da zamjene ruski gas zalihama energenata iz sjeverne Afrike i drugih regija tokom protekle godine zbog rata u Ukrajini.

Italija je već preuzela vodeću ulogu u nabavci gasa iz Alžira, gradeći tu novo strateško partnerstvo koje uključuje ulaganja za pomoć državnoj energetskoj kompaniji Sonatrach da preokrene višegodišnji trend opadanja proizvodnje.

Bilo koji sporazum postignut u Tripoliju može biti potkopan unutrašnjim sukobom u Libiji, koji je podijelio zemlju između suparničkih frakcija koje se bore za kontrolu nad vladom i osporavaju međusobne pretenzije na politički legitimitet.

Ističući političke podjele u Libiji, Dbeibahov ministar nafte Mohamed Oun odbacio je svaki dogovor koji bi NOC trebao sklopiti s Italijom, rekavši u snimku postavljenom na web stranici ministarstva da takve sporazume treba sklopiti ministarstvo.

Čelnika NOC-a Bengdara prošle je godine imenovao Dbeibah, čija je vlastita privremena vlada postavljena 2021. kroz proces koji podržavaju UN.

Parlament sa sjedištem na istoku zemlje, i frakcije koje ga podržavaju saopćili su početkom prošle godine da vlada više nije legitimna, odbacujući i imenovanje Bengdare i dogovore koje je Tripoli sklopio sa stranim državama.

Haos u Libiji od pobune koju je podržao NATO 2011. godine i u kojoj je svrgnuti dugogodišnji čelnik Moammar Gadsdafi ostavio je veći dio zemlje u rukama naoružanih frakcija. Mala italijanska vojna misija već je nekoliko godina raspoređena u Libiji.

Nesigurnost i bezakonje učinili su Libiju glavnim, ali opasnim putem za migrante koji žele da stignu do Evrope, često preko italijanskog otoka Lampedusa. Stotine migranata poginu svake godine pokušavajući da se otisnu na opasno putovanje.

Meloni je borbu protiv nelegalne migracije učinila glavnom temom svog vladajućeg plana, a tu je tematiku forsirala u nedavnim posjetama Alžiru i Egiptu. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi, koji nadgleda veći dio pitanja migracija prema Italiji, otputovao je u Libiju s Meloni, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Giorgia Meloni Italija Libija