Mandić: Crna Gora je neovisna država, Dodik "ima svoju viziju"
(Izvor: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Mandić: Crna Gora je neovisna država, Dodik "ima svoju viziju"

Novoizabrani predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da je Crna Gora neovisna država i Europska unija (EU) je njena realnost, dok predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik o tome "ima svoju viziju".

"Mi smo živjeli u Jugoslaviji, u različitim republikama. Okvir u kojem ćemo sutra živjeti zajedno je EU. Svi ćemo biti zajedno, uklonit ćemo te granice i živjeti zajedno, a o ideji jedinstvene države Srba treba pitati njenog autora - Dodika", kazao je Mandić komentirajući Dodikovu izjavu o jedinstvenoj državi.

Prošlog je tjedna Dodik izjavio da Srbi u ovom stoljeću trebaju "formirati jedinstvenu državu, koju bi činile Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama“.

No Mandić ističe da za Crnu Goru postoji jedan novi okvir, jedna nova europska budućnost, a ta je perspektiva podjednako važna i za Crnu Goru i za Srbiju i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku.

Također i crnogorski predsjednik Jakov Milatović osudio je u utorak izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te istaknuo da je Crna Gora zaokružila svoju državnost i snažno trasirala euroatlantski put.  

"Imamo ciljeve da ovo bude bogata zemlja, nulta stopa tolerancije prema organiziranom kriminalu, blagostanje, povećanja plaća, mirovina", rekao je Mandić, u intrevjuu za Radioteleviziju Crne Gore.

Vlada premijera Milojka Spajića izabrana je u utorak uz podršku 44 zastupnika, a manjinski ju je podržala i prosrpska desnica, a Andrija Mandić, koji je poznat i kao četnički vojvoda,  izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore. 

"Nova crnogorska vlada treba biti odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima", priopćeno je iz američkog veleposlanstva u povodu izbora nove izvršne vlasti u Crnoj Gori, ali je istodobno naglašena zabrinutost “da bi stranke koje povijesno ne podržavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak države”.

Ti su ciljevi punopravno članstvo u EU, aktivno i vjerodostojno članstvo u NATO-u, unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa i jačanje uloge države u multilateralnim organizacijama.

No vanjskopolitički prioriteti Mandićeve stranke su ukidanje sankcija Rusiji i povlačenje priznanja neovisnosti Kosova, a protiv su i članstva Crne Gore u NATO-u, te također negiraju i genocid počinjen u Srebrenici.

Europska unija pozdravila je konstituiranje novog crnogorskog parlamenta i formiranje vlade, od kojih očekuje ​​da što prije pokažu posvećenost ostvarivanju rezultata u reformama vezanim za pristupanje EU i to u najkraćem mogućem roku. 

federalna.ba/Fena

Andrija Mandić Crna Gora