Mališani iz Predškolske ustanove Bonum iz Sarajeva u posjeti Dnevnom centru u Visokom

Mališani iz Predškolske ustanove Bonum iz Sarajeva u posjeti Dnevnom centru u Visokom

Biti prihvaćen, voljen, jačati svoje kompetencije i širiti prijateljstvo, cilj je svakog čovjeka. To je naročito potrebno djeci u razvoju koji tek uče i otkrivaju svijet.

U našem društvu postoje drugačije osobe, koje trebamo prihvatiti i od kojih također možemo naučiti mnogo.

Korisnicima Dnevnog centra u Visokom u posjeti su bili mališani iz sarajevske predškolske ustanove Bonum u okviru koje postoje tri vrtića.   

„Mi smo izabrali vrtić Vrtuljak prvenstveno iz razloga što imamo djecu koja također imaju izvjesna odstupanja u razvoju kao i djecu bez roditeljskog staranja, pa smo smatrali da će ovom prilikom biti dobro iskustvo i za jedne i za druge da malo napravimo jednu saradnju i da budemo u „Klubu prijatelja“ Centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK, između ostalog ovog Dnevnog centra Visoko“, kazala je Biljana Begović, psihologinja u Predškolskoj ustanovi Bonum u Sarajevu.

„Klub prijatelja“ pri Javnoj ustanovi koja zbrinjava djecu s poteškoćama s područja ZDK osnovan je s ciljem jačanja inkluzije, ali i podrške potencijalnih donatora ovoj ustanovi. Oni su otvoreni za sve, na ispitu je zajednica – koliko želimo, možemo i hoćemo pomoći da osobe s poteškoćama budu ravnopravni članovi društva. 

„Klub prijatelja znači otprilike da oni postaju naši partneri, saradnici u nekom dijelu i donatori u skladu sa njihovim mogućnostima itd. Što znači da ćemo imati saradnju i u buduće vrijeme, nadamo se i nekoj posjeti njihovom vrtiću, stručnoj saradnji, a sve s ciljem unapređenja usluge prema našim korisnicima i korisnicima njihove predškolske ustanove“, kaže Emir Šišić, rukovodilac Dnevnog centra Visoko.

Korisnici Dnevnog centra Visoko kroz program osposobljavanja do sada su naučili biti vrtlari, tapetari, drvorezbari, slikari, kuhari i drugo. Oni samo žele biti prihvaćeni u svom malom domu, te ugostiti sve dobronamjerne ljude. A niko više od djece, ne zna pokazati svoju zahvalnost i sreću.

„Nama je također posebno drago, s obzirom na to da 10 godina postojimo, da prvi put za 10 godina imamo jednu ovakvu vrstu posjete i nadamo se da ovo neće biti prvi put, te ćemo nastaviti u narednom periodu da sarađujemo sa ovakvim i sličnim centrima, a također se nadamo da ćemo i mi biti u prilici da budemo domaćini korisnicima ovog centra u Sarajevu“, dodaje Begović.

„Nama je posebno drago da  su to mlađa djeca nego što su to naši korisnici i da imamo priliku malo i na taj način da uspostavimo saradnju“, dodao je Šišić.

Javna ustanova za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK ove godine obilježava 10 godina postojanja i uspješnog rada. Kruna njihovog djelovanja je organiziranje niza manifestacija i programa koji će biti održani u augustu i septembru. Ovo je idealna prilika da zaista pokažemo da li smo za inkluziju samo deklarativno ili, pak, koliko možemo biti humani, srdačni i susretljivi i da zajedno sa njima kroz koncerte i sportske aktivnosti proslavimo ovaj važan jubilej.

federalna.ba

Dnevni centar Visoko