Mala radioaktivna kapsula nestala u Australiji

Mala radioaktivna kapsula nestala u Australiji

Australijske vlasti pokrenule su potragu za malom kapsulom koja sadrži radioaktivnu supstancu koja je nestala u zapadnoj Australiji, rekli su zvaničnici u subotu, javlja Anadolija.

Mala kapsula je nestala tokom transporta u predgrađu Pertha, saopćilo je Ministarstvo za vatrogasne i hitne službe (DFES).

"Kapsula koja sadrži radioaktivnu supstancu izgubljena je tokom transporta od sjevernog Newmana do sjeveroistočnog predgrađa Pertha. Supstanca se koristi unutar mjerača u rudarskim operacijama", navodi DFES u saopćenju objavljenom na svojoj web stranici.

Odjeljenje je savjetovalo da se ne dira jer bi izlaganje moglo dovesti do radijacijskih opekotina ili radijacijske bolesti.

"Kapsula je mala, okrugla i srebrna. Rizik za opštu zajednicu je relativno nizak, međutim, važno je biti svjestan rizika", navedeno je u saopćenju.

Iz DFES-a su također savjetovali da, ako neko vidi nešto poput ovog materijala, drži razmak od najmanje pet metara i ne dodiruje, niti stavlja u torbu ili automobil.

Ako neko dođe u kontakt s njim, treba hitno zatražiti medicinsku pomoć od svoje lokalne zdravstvene službe ili posjetiti bolnicu i obavijestiti ljekare da je došao u kontakt s radioaktivnim materijalom.

Kapsula je poslana u Perth na popravku 12. januara i upakovana je prije nego što je napustila lokaciju. Stigla je u Perth 16. januara i bila je pohranjena u sigurnom skladištu radijacije, prema zvaničnicima.

federalna.ba/AA

Australija
Australija pomor ribe
0 18.03.2023 15:00
AUKUS pakt Nuklearne podmornice SAD Velika Britanija Australija
0 14.03.2023 07:39
Queensland Australija poplave
0 11.03.2023 09:40