Mađarska poručila da ne bi uhapsila Putina ako uđe na njihovu teritoriju
(Izvor: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK)

Mađarska poručila da ne bi uhapsila Putina ako uđe na njihovu teritoriju

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako uđe u zemlju, rekao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to neće imati zakonske osnove.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud (MKS), koji je u petak izdao nalog za hapšenje optužujući Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine. U njemu se navodi da postoje razumni razlozi za vjerovanje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost, javlja Reuters.

Na pitanje hoće li Putin biti uhapšen ako dođe u Mađarsku, Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas rekao je na brifingu da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

- Možemo se pozvati na mađarski zakon i na osnovu toga ne možemo uhapsiti ruskog predsjednika... pošto statut MKS-a nije proglašen u Mađarskoj - rekao je Gulyas.

Na pitanje, rekao je da njegova vlada "nije formirala stav" o nalogu za hapšenje izdatom protiv Putina.

- Ove odluke nisu baš najlakše za donijeti jer vode stvari ka daljoj eskalaciji, a ne ka miru, ovo je moje lično subjektivno mišljenje - dodao je Guljas.

Putin, tek treći predsjednik na dužnosti za kojim je MKS izdao nalog za hapšenje, malo je vjerovatno da će uskoro završiti na sudu. Ali nalog znači da bi mogao biti uhapšen i poslan u Hag ako otputuje u bilo koju državu članicu MKS-a.

Rusija nije sakrila program u okviru kojeg je odvela hiljade ukrajinske djece u Rusiju, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu djece bez roditelja i djece napuštene u zoni sukoba.

Rusija, koja nije članica MKS-a, navodi da je njihov potez besmislen. Moskva je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zločine tokom invazije na njenog susjeda.

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin Mađarska MKS
Vladimir Putin govor Rusija uslovi
0 14.06.2024 13:07
Evropski sud pravde Mađarska azil
0 13.06.2024 11:07
Jens Stoltenberg Mađarska pomoć Ukrajina
0 12.06.2024 11:37
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04