videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Livnjaci koji žive u Kanadi donirali 5.000 dolara PUŽ-u

Iako je mjesec u kojem mnogo slavimo i ispraćamo staru godinu, decembar je i mjesec darivanja. Svemu se najviše raduju oni najmlađi, a livanjska dijaspora tradicionalnim humanitarnim akcijama dodatno ga uljepšava najranjivijim kategorijama društva. Kanadski Livanjci su s 5.000 dolara darovali Udrugu roditelja djece s teškoćama u razvoju „Put u život“.

Za Udrugu „Put u život“ i njihove planove za izgradnju Centra za djecu i osobe sa smetnjama u razvoju desetak članova kanadske Udruge „Livno 892“ iz Južnog Ontarija doznalo je na prošlogodišnjoj Livanjskoj noći.

„Razgovarali smo o projektima u Livnu i dali smo im naputak da ovaj put zaista potpomognu najpotrebnije. Osobno smatram da je to upravo Udruga PUŽ i pogotovo stoga što dobivaju nove prostorije u koje trebat će dosta investirati, a ovo je način kako se povezuje iseljeno Livno i Livno koje je u Bosni i Hercegovini“, rekao je Tomislav Vrdoljak, konzul Republike Hrvatske u Livnu.

Iza Marija Kneževića dugačak je put, no svaki trenutak proveden s 'pužićama' taj trud višestruko je nagradio.

„Baš mi je drago što smo to odlučili i nadam se da ćemo pomagati i u budućnosti, znam da hoćemo. Treba nešto ovakvo da se pravi i volio bih da se u što većem broju i drugi ljudi i organizacije odazovu i da se više donira da djeca mogu imati bolju i ljepšu budućnost“, naveo je Mario Knežević, predstavnik Kanadsko-hrvatskog društva „Južni Ontario Livno 892“.

Pet tisuća kanadskih dolara dobro će doći za uređenje prostora od 200 metara četvornih besplatno dodijeljenog od Gradskog vijeća.

„Po projektnoj dokumentaciji, da bismo ga uredili, bez namještanja, treba nam 140.000 KM. Do sada smo uložili 30.000 maraka, radovi su u tijeku, zahvaljujući zajednici koja nas je prepoznala i svim dobrim ljudima koji nam ovako doniraju, pomažu. Vjerujemo da ćemo u idućoj godini već biti u svojim prostorima“, kaže Silva Matić, predsjednica Udruge „Put u život“ Livno.

Edukacijsko-rehabilitacijski centar imat će i svoj ugostiteljski dio PUŽ-bar.

„Većina naše djece je završila za pomoćnog kuhara i ugostitelja i oni bi tu mogli provoditi svoje vrijeme i osjećati se konačno dostojanstveno kao čovjek, kad rade da dobiju svoju plaću, da znaju da se vesele kao i svi mi, da doprinose društvu, da se osjećaju vrednijima“, poručuje Silva Matić, predsjednica Udruge „Put u život“ Livno.

Uz senzornu sobu i urede za različite tretmane, to bi bila i svojevrsna radna rehabilitacija, a kontakt s gostima PUŽ-bara mjesto susreta i bolje društvene inkluzije.

federalna.ba

Put u život Livno
Livno Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti
0 01.03.2024 18:06
Nasiha Pozder Livno Darko Čondrić
0 23.02.2024 17:57
Livno Put u život PUŽ osobe sa invaliditetom osobe s invaliditetom
0 09.02.2024 17:37
Livno Livanjska kobasijada kobasijada
0 06.02.2024 18:41
Livno taekwondo Taekwondo savez BiH
0 26.01.2024 16:47