Leonardo DiCaprio ponovo traži da Novalić zaštiti bh. rijeke
(Izvor: Ilustracija)

Leonardo DiCaprio ponovo traži da Novalić zaštiti bh. rijeke

Premijer Fadil Novalić ponovo je centru pozornosti onih koji se bore za zaštitu okoliša. Naime, američki glumac i aktivista za zaštitu životne sredine Leonardo DiCaprio, ponovo ga je spomenuo na svom zvaničnom Instagram profilu.

Ovaj put, zatražio je da Novalić poduzme pravne mjere za zaštitu sredina od posebnog prirodnog značaja. Naročito je istakao potrebu zaštite „Plavog srca“ od gradnje minihidroelektarana, čime bi se ovaj vodotok zaštitio od daljenjeg uništavanja.

U svom postu objavio je i fotografiju iz Albanije, istakavši da bi Vjosa, jedna od europskih divljih rijeka, mogla biti zaštićena, te da bi mogla poslužiti kao primjer modela Strategije biološke raznolikosti u okviru Zelenog sporazuma u budućnosti.

"Dok čekamo da premijer Federacije i njegova Vlada u Bosni i Hercegovini poduzmu pravne korake kako bi zaštitili rijeke "Plavo srce" u zemlji od daljnjeg uništavanja malim hidroelektranama, iz Albanije stižu vrlo obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih europskih divljih rijeka, mogla bi biti spašena od razvoja hidroenergije. 25. septembra, albanski premijer Edi Rama objavio je da je projekt brane Kalivaç odbijen i da će to područje postati nacionalni park. Nacionalni park Vjosa - Wild River postao bi najveće europsko mjesto za očuvanje rijeka koje pokriva nekoliko stotina kilometara rijeka i potoka i štiti stotine ili čak hiljade vrsta poput globalno ugrožene europske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe. To bi bilo veliko postignuće za Albaniju i ostatak Europe, a park bi mogao postati uzor Strategiji biološke raznolikosti u okviru Zelenog sporazuma. Radujem se dobrim vijestima i konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije Plavo srce", naglasio je DiCaprio.

federalna.ba

Fadil Novalić Leonardo DiCaprio zaštita rijeke Albanija
Fadil Novalić Fahrudin Solak Jelka Milićević Fikret Hodžić Afera Respiratori respiratori Federalni radio
0 24.02.2021 18:23
Fadil Novalić Jelka Milićević Fahrudin Solak Fikret Hodžić Afera Respiratori
0 24.02.2021 14:57
Fadil Novalić Fikret Hodžić Fahrudin Solak Jelka Milićević
0 24.02.2021 10:51
Fadil Novalić Jelka Milićević Fahrudin Solak Fikret Hodžić respiratori Sud BiH
0 24.02.2021 07:33
Albanija Evropska Unija Ylva Johansson
0 20.02.2021 15:31
žrtve Albanija koronavirus Covid19 pandemija virus
0 18.02.2021 21:04