Kurti: Kosovo u Ohridu bilo kreativno s ponudama i prijedlozima, druga strana odbila
(Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Kurti: Kosovo u Ohridu bilo kreativno s ponudama i prijedlozima, druga strana odbila

Kosovski premijer Albin Kurti ocijenio je danas da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i prijedlozima koje je "druga strana" odbila.

Kurti je na sastanku sa ambasadorima zemalja EU na Kosovu, kazao da je "druga strana" u Ohridu "odbila da potpiše" aneks implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i osnovni sporazum u Briselu 27. februara, saopšteno je iz Vlade Kosova.

On je zajedno sa svojim zamjenikom Besnikom Bislimijem informisao ambasadore o toku razgovora u subotu u Ohridu, kao i o rezultatu koji je tamo postignut i dogovoru o tom aneksu.

U tekstu aneksa dogovorenog u Ohridu navodi se da su Kosovo i Srbija u potpunosti posvećene poštovanju svih članova sporazuma i aneksa i da će sve svoje obaveze, koje proizilaze iz njih, sprovesti na odgovarajući način i u dobroj vjeri.

Navodi se i da su Kosovo i Srbija saglasni da se svi članovi sprovode nezavisno jedan od drugog.

Kurti je ocijenio da je tim sporazumom otvoren put za dalje podnošenje zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i Evropskoj uniji.

"Što se tiče članstva u Savjetu Evrope, Kosovo već ima neophodan broj glasova država članica, dok je pravno odjeljenje Savjeta potvrdilo da ne postoji pravna prepreka za punopravno članstvo Republike Kosovo u ovoj važnoj organizacija", kaže se u saopštenju.

Kurti će u četvrtak informisati poslanike o rezultatima razgovora u Ohridu, najavila je danas šefica poslanika Samoopredjeljenja Mimoza Kusari Lila.

Ona je poslije sastanka Predsjedništva Skupštine Kosova izjavila da će na sjednici 23. marta poslanici raspravljati i o rezultatima rada Kurtijevog kabineta u prethodne dvije godine.

federalna.ba/Beta

Albin Kurti Kosovo Srbija