Kuleba: Ukrajini su hitno potrebni američki raketni sistemi

Kuleba: Ukrajini su hitno potrebni američki raketni sistemi

Ukrajinski ministar vanjskih poslova tvrdi da se urgentnost s kojom njegova zemlja traži naoružanje može sažeti u dva akronima - MLRS – višestruki lansirni raketni sistemi - i ASAP - što je moguće prije.

Ministar Dmitro Kuleba izjavio je da je situacija u istočnoj regiji Donbas “izuzetno loša”.

Raketni sistemi mogli bi pomoći ukrajinskim snagama da ponovo osvoje mjesta kao što je južni grad Heršon od ruskih okupatora koji su pokrenuli invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Kuleba je kazao da je imao desetak bilateralnih sastanaka s ostalim čelnicima čije zemlje posjeduju takve sisteme.

- Odgovor koji dobijam je “da li su vam Amerikanci to već poslali? - kazao je on, aludirajući na američko čelništvo.

- To je breme čelništva. Svi gledaju u vas. Washington stoga mora da održi obećanje i pruži nam sisteme višestrukih raketnih lansera što je ranije moguće. Ostali će uslijediti. Ukoliko ne dobijemo MLRS ASAP, situacija u Donbasu dodatno će se pogoršati i bit će ćak i teža nego sada.

Svaki dan neko sjedi u u Washingtonu, Berlinu, Parizu i drugim prijestolicama i razmišlja da li bi trebao ili ne učiniti nešto. To nas košta izguljenih ljudskih života i teritorija – izjavio je šef ukrajinske diplomatije, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Ukrajina
Harkov Rusija napad Ukrajina
0 27.06.2022 11:18
droga opojne droge narkotici Ukrajina vojna agresija agresija
0 27.06.2022 09:02
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31
Ukrajina Rusija vojna agresija agresija Kijev
0 26.06.2022 08:28