Konaković se sastao s lordom Ahmadom od Wimbledona

Konaković se sastao s lordom Ahmadom od Wimbledona

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u okviru sudjelovanja na 21. Doha Forumu, sa specijalnim predstavnikom premijera za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima i državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva za Bliski istok, sjevernu Afriku, južnu Aziju i Ujedinjene narode u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj lordom (Tariqom) Ahmadom od Wimbledona.

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju dobre i prijateljske odnose koji se ogledaju kroz intenzivan politički dijalog i sadržajnu suradnju u brojnim oblastima.

Sugovornici su razgovarali o nizu tema od zajedničkog interesa te razmijenili mišljenja o aktualnim geopolitičkim i ekonomskim pitanjima.

Ministar Konaković je tom prigodom naglasio da je potpora Ujedinjenog Kraljevstva reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini iznimno važna te da naša zemlja cijeni snažnu predanost UK kada je riječ o nastavku pružanja političke, ekonomske i sigurnosne pomoći i podrške Bosni i Hercegovini.

Lord Ahmad je ponovio neupitnu potporu Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i reformskom procesu naše zemlje na putu u EU. Izrazio je zahvalnost na potpori Bosne i Hercegovine inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva „Call to Action“, koja je pokrenuta u cilju osiguranja prava i dobrobiti djece rođene nakon seksualnog nasilja u sukobu.

Na sastanku je bilo riječi i o ugovornim odnosima i o obrambenoj suradnji. Ministar Konaković je na kraju razgovora pohvalio napore i vodstvo Lorda Ahmada od Wimbledona i UK u Globalnoj inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima (PSVI), koju BiH u potpunosti podržava.

U bh. izaslanstvu sastanku je nazočio i veleposlanik BiH u Državi Katar Semir Halilović.

federalna.ba/AA

Elmedin Konaković Doha Lord Ahmad od Wimbledona
Antalija Antalijski diplomatski forum Antalija diplomatski forum Elmedin Konaković Xavier Bettel Luksemburg
0 02.03.2024 14:10
Elmedin Konaković Antalija Antalijski diplomatski forum Antalija diplomatski forum
0 02.03.2024 12:07
Elmedin Konaković Luminita Odobescu
0 02.03.2024 09:52
Elmedin Konaković Angelina Eichhorst
0 02.03.2024 08:58