Konaković: Odziv bošnjačkih lidera regiona pokazuje interes za zemljom koju smatraju maticom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je nakon današnjeg sastanka lidera Bošnjaka iz regiona da je sastanak bio odlična i vrlo korisna razmjena informacija.

Kako je kazao, predstavnici Bošnjaka su jedni od drugih čuli kakvo je stanje i položaj Bošnjaka i njihovih predstavnika u vlastima, a odziv lidera iz regiona pokazuje interes za zemljom koju smatraju svojom maticom.

- U toku su interesantni procesi, dvije izborne kampanje u Sjevernoj Makedojiji i Hrvatskoj, ali isto tako je važno da smo najavili kontinuitet okupljanja, razgovora i razmjene informacija. Proces evropskih integracija je veoma važan za nas, jer Bošnjaci su autohtoni evropski narod. Na nama je odgovornost da odgovorimo na neke zahtjeve Bošnjaka iz zamalja regije i da koristimo prilike koje se regionu pružaju u vidu evropskih integracija – kazao je Konaković.

Napominje da je postignut dogovor da se ovakvi sastanci održe barem dvaput godišnje, te izražava nadu da će se i drugi lideri priključiti ovoj priči i pokrenuti nove incijative i procese.

Odbacio je teze da je ovo okupljanje odgovor na bilo kakva druga okupljanja.

-  Činjenica je da ljudi koji žive van granica BiH nisu najsretniji našim dosadašnjim odnosom prema njima. Iz regionalnih centara je stigla inicijativa a mi smo je rado prihvatili za ovakvu saradnju. Bošnjačka vijeća prilično dobro koordiniraju svoje aktivnosti i imaju svoje planove o kojima će se razgovarati na ekspertskom nivou, kao i o pitanjima jezika, historije, kulture, tradicije i drugih pitanja na kojima možemo sarađivati – objasnio je.

Dodao je da su se za organizaciju narednog sastanka ponudili Novi Pazar, Skoplje, ali i stranka SDA, na šta je dodao da bi se svim tim pozivima rado odazvao.

-  Potpuno okupljanje sa svim strankama bi upotpunilo ovu ideju – zaključio je Konaković.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković
Ministarstvo vanjskih poslova BiH Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 17:02
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 19:26
SBF sastanak Elmedin Konaković
0 22.05.2024 11:08
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55