Katarski premijer vodio razgovore s vrhovnim vođom talibana o načinima okončanja izolacije
(Izvor: Ilustracija/Screenshot)

Katarski premijer vodio razgovore s vrhovnim vođom talibana o načinima okončanja izolacije

Katarski premijer ovog je mjeseca vodio tajne razgovore s vrhovnim vođom talibana o rješavanju napetosti s međunarodnom zajednicom, kazao je izvor upućen na sastanak, signalizirajući novu spremnost afganistanskih vladara da razgovaraju o načinima da okončaju svoju izolaciju.

Sastanak 12. maja u južnom afganistanskom gradu Kandaharu katarskog premijera Mohammeda bin Abdulrahmana al-Thanija i Haibatullaha Akhunzade prvi je za koji je poznato da je povučeni talibanski čelnik održao sa stranim vođom.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upoznata je sa razgovorima i "koordinira o svim pitanjima o kojima su razgovarali" dvojica čelnika, uključujući nastavak dijaloga s talibanima, rekao je izvor.

Izvor, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, kazao je da druga pitanja koja je šejh Mohammed pokrenuo s Haibatullahom uključuju potrebu ukidanja talibanskih zabrana obrazovanja djevojčica i zapošljavanja žena.

Sastanak predstavlja diplomatski uspjeh za Katar, koji je kritizirao talibanske restrikcije prema ženama, dok je koristio dugogodišnje veze s islamističkim pokretom kako bi podstakao dublji angažman međunarodne zajednice s Kabulom.

Sjedinjene Države predvodile su zahtjeve talibanima da ukinu zabranu školovanja djevojčica i rada žena, uključujući agencije UN-a i humanitarne grupe, kako bi povratile slobodu kretanja i uvele Afganistance van talibanskih redova u vladu.

Komentari izvora sugeriraju da je Washington podržao podizanje neproduktivnih razgovora na nižem nivou u nadi da će doći do pomaka koji bi mogao okončati jedine zabrane takve vrste u svijetu i ublažiti teške humanitarne i finansijske krize koje su desetke miliona Afganistanaca ostavile gladnima i bez posla.

Bijela kuća je odbila da komentira razgovore. State Department i katarska ambasada u Washingtonu nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Talibani također nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Ograničenja školovanja i rada za žene omeli su humanitarnu pomoć i ključni su razlozi zašto nijedna zemlja nije priznala talibansku vlast otkako su preuzeli vlast u augustu 2021., nakon što je vlada koju podržava Zapad pala kada su posljednje međunarodne trupe pod američkim voldstvom otišle iz zemlje nakon dvije decenije rata.

Prema izvještaju UN predstavljenom u martu na Vijeću za ljudska prava u Ženevi, postupanje talibana prema ženama i djevojkama moglo bi predstavljati zločin protiv čovječnosti. Talibani tvrde da poštuju prava žena u skladu s njihovim tumačenjem islamskog zakona i afganistanskih običaja.

Haibatullah, tvrdokorni islamista, pokazao je malo volje za kompromisom u vezi sa svojim ukazima.

Njegov sastanak sa šejhom Mohamedom ukazuje, međutim, na to da je on otvoren za istraživanje puteva za okončanje izolacije Afganistana i jačanje programa pomoći dok zemlja tone u glad i siromaštvo.

- Bio je to veoma pozitivan sastanak - kazao je izvor.

Dodao je da je Haibatullah je "veoma zainteresiran" za nastavak dijaloga s međunarodnom zajednicom.

Ali eventualno priznanje talibanske administracije od drugih zemalja, čiji su visoki članovi i dalje pod američkim i međunarodnim sankcijama, daleko je od sigurnog s obzirom na njihov tretman prema ženama i loše stanje ljudskih prava.

Šejh Mohamed je s Haibatullahom iznio potrebu za ukidanjem zabrana obrazovanja i zapošljavanja žena, uključujući zabranu njihovog rada za agencije UN-a i druge humanitarne grupe, rekao je izvor, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Katar talibani Afganistan