videoprilog Verice Kalajdžić (Svijet)

Kina pomirila dva ljuta neprijatelja – Saudijsku Arabiju i Iran

Iran i Saudijska Arabija postigli sporazum o obnovi bilateralnih odnosa uz pomoć Kine. Vijest je to koja je odjeknula, ne samo na Bliskom Istoku, već u cijelom svijetu. Iran i Saudijska Arabija su na suprotnim stranama brojnih regionalnih pitanja, kao i u državama poput Libana, Sirije i Jemena. Zato se s pravom očekuje da bi popravljanje odnosa Teherana i Rijada moglo otvoriti put ka okončanju sukoba na nemirnom Bliskom Istoku, prije svih u Jemenu. Time će ove dvije regionalne sile ostvariti i bolji politički uticaj i ekonomsku korist. Ipak, najveću korist kako se čini, ostvariće Kina.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran. U islamskom svijetu - najveći, a na Bliskom Istoku najljući rivali. Bilo kakav dogovor dvije zemlje koje se žestoko nadmeću za regionalni utjecaj - donedavno se činio neizvodljiv. Ali, očigledno ne i nemoguć. Tajni razgovori saudijskih i iranskih sigurnosnih zvaničnika u kineskoj prijestonici rezultirali su sporazumom o uspostavi diplomatskih veza prekinutih prije sedam godina. Tada su demonstranti napali saudijska diplomatska predstavništva u Iranu, nakon što je Rijad pogubio poznatog vjerskog šiitskog vođu Nimra el-Nimra. Takvim i sličnim brojnim incidentima - sada je došao kraj.

"Uzroci nesuglasica između Irana i Saudijske Arabije opširno su razmotreni kao i sredstva koja bi to riješila, budući da je Kraljevstvo imalo u vidu da se to događa unutar bratske veze između dvije zemlje, te za otvaranje novog poglavlja utemeljenog na principima i ciljevima povelja UN i Organizacije islamske saradnje, kao i međunarodnim konvencijama i normama", kazao je Musaad bin Mohammed al-Aiban, savjetnik za nacionalnu sigurnost Saudijske Arabije.

"U konačnici smo dogovorili da otvorimo novo poglavlje između Islamske Republike Iran i Saudijske Arabije, nakon što nismo imali nikakve odnose sedam godina. To je u interesu obje zemlje, pojačaće sigurnost u regionu, a spriječiti nepotrebno uplitanje stranih sila, naročito Zapada i kontinuirana zlodjela cionističkog režima u regionu", istakao je Ali Shamkhani, sekretar Vrhovnog vijeća Nacionalne sigurnosti Irana.

Dvije strane su se također dogovorile da aktiviraju Sporazum o sigurnosnoj saradnji, kao i na uzajamno poštivanje suvereniteta i nemiješanje u unutrašnje stvari država. Značajan je to sporazum s obzirom na to da je neprijateljstvo između Saudijske Arabije i Irana ugrožavalo stabilnost i sigurnost u Perzijskom zalivu i pridonijelo sukobima na Bliskom istoku od Jemena do Sirije.

"Kada su krajem prošle godine relevantne međunarodne organizacije predviđale situaciju na globalnom planu za 2023. godinu, Perzijski zaliv je naveden kao jedna od šest oblasti u kojima bi potencijalno mogao izbiti sukob. Obnavljanje diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana zapravo je u velikoj mjeri smanjilo mogućnost pojave novog kruga tenzija u regionu", smatra politički analitičar Li Shaoxian.

I povećalo mogućnost za postizanje mira u nemirnom regionu u kojem Teheran i Rijad finansijski i vojno podržavaju suparničke strane u nekim sukobima, posebno u Jemenu. Iran ima velik utjecaj u Iraku i Libanu dok vojno i politički pomaže sirijski režim.

"Na sreću, sa pozitivnom atmosferom koju vidimo u regionu zbog obnavljanja odnosa između Irana i Saudijske Arabije, ovaj pozitivni razvoj bi mogao da se dogodi i u drugim zemljama regiona, uključujući Bahrein. Trebamo imati više povjerenja u diplomatiju i ići diplomatskim putem", navodi portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani.

Obnavljanje veza između Saudijske Arabije i Irana, najviši kineski diplomat Wang Yi nazvao je pobjedom za dijalog i mir. To je velika dobra vijest u sadašnjem turbulentnom svijetu, poručio je Wang.

"Nije jedina kriza u svijetu ukrajinska kriza. Ima i drugih problema kada je riječ o miru i životima ljudi, kojima se treba posvetiti pažnja i rješavati blagovremeno i na adekvatan način. Bez obzira koliko je složena situacija i izazovi, sve dok smo spremni zajedno u duhu uzajamnog uvažavanja uključiti se u ravnopravan dijalog, postoji mogućnost da se nađu svima prihvatljiva rješenja. Bliski istok pripada njegovim stanovnicima i sudbina regiona treba biti u njihovim rukama."

Sada je sudbina sporazuma u rukama saudijskog prijestolonasljednika i de facto vladara kraljevine Muhameda bin Salmana i iranskog režima opterećenog posljedicama međunarodnih sankcija i pokušaja izolacije.

"Iransko postizanje dogovora sa tako važnim susjedom kao što je Saudijska Arabija bi zaista potkopalo pokušaje izolacije te zemlje. A što se tiče Muhameda bin Salmana, potreban mu je period mira u zemlji kako bi se fokusirao na viziju 2030., koju je najavio 2016. godine", navodi politički analitičar Kristian Coates Ulrichsen.

I Kini je potrebno tržište. A pokazalo se da je Bliski istok glavno tržište za njenu robu i tehnologiju dok je Kina najveći trgovinski partner i kupac saudijske nafte ali i iranske uz obećanje o većim ulaganjima. Kina prodaje dronove i drugo oružje zemljama u regionu ali ne u obimu Sjedinjenih Država koji tu zemlju vide kao prijetnju.

"Kada se osvrnemo na ono što mnogi visoki zvaničnici tink tenkova i kreatori politika govore u Sjedinjenim Državama, jasno je da su vrlo nesretni. Isto je i u Tel Avivu. Problem je što Sjedinjene Države umjesto da imaju konstruktivnu ulogu, sklapaju prijateljstva u regionu – od početka njihovog prisustva u ovom dijelu svijeta, rade na uništavanju regiona", smatra politički analitičar Mohammad Marandi.

U regionu gdje je političku, vojnu i ekonomsku situaciju uglavnom oblikovao angažman Vašingtona, Peking je imao uglavnom sporednu i to posmatračku ulogu. Uspješnim diplomatskim probojem na Bliski Istok, Kina je preuzela glavnu posredničku ulogu. Ne pada to baš lako administraciji američkog predsjednika Joea Bidena zaokupljenoj ratom u Ukrajini.

"Ovdje nije riječ o Kini, već o tome čemu su se posvetili Iran i Saudijska Arabija kada je riječ o našoj ulozi u regionu i o tome da li je ta uloga zamijenjena, kako neki tvrde. Teško mi je da shvatim na koji način naša uloga može biti zamijenjena, kada nema države na planeti koja je učinila više kako bi se izgradio stabilniji i integrisaniji region", istakao je portparol State departmenta Ned Price.

Vašington pozdravlja sporazum ali sa oprezom gleda na ulogu Kine u njemu.

"Iz naše perspektive, sve što može pomoći smanjenju tenzija, izbjegavanju konflikta i suzbijanju na bilo koji način opasnog i destabilizujućeg djelovanja Irana je dobra stvar. Kao što znate, u ovom konkretnom slučaju, Saudijci i Iranci razgovaraju već neko vrijeme, unazad nekoliko godina, uključujući i u Bagdadu i u Omanu. Što se tiče toga da je Kina pomogla zaključivanju ovog sporazuma o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosi, to je dobra stvar", naveo je Antony Blinken, državni sekretar SAD-a.

Ali ne toliko dobro, kao što bi bilo da su sporazum o normalizaciji odnosa između Teherana i Rijada postigli zapadni saveznici, a ne Kina. Postignutim sporazumom očigledno su iznenađeni i Izraelci, ali direktne reakcije nema.

"Imamo zajednički plan da spriječimo Iran da dobije nuklearno oružje, da spriječimo agresiju Irana, da očuvamo sigurnost i napredak ovog regiona i da težimo širenju kruga mira", kazao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Netanjahu je težio i da normalizira odnose sa Saudijskom Arabijom te uspostavi sa zemljama tog regiona zajednički front protiv Irana ali mu to nije pošlo za rukom kao ni njegovim američkim saveznicima.

"To je indikator Sjedinjenim Državama da Saudijska Arabija i zalivski partneri imaju i druge opcije. U kontekstu sugestija da bi Saudijska Arabija mogla tražiti garancije za sigurnost i druge ustupke od Sjedinjenih Država ukoliko bi normalizirali odnose sa Izraelom. Sporazum sa Iranom, čiji je medijator bila Kina, samo je znak da saudijsko vodstvo poručuje – ukoliko ne želite da učestvujete u igri, mi idemo negdje drugo", ističe politički analitičar Kristian Coates Ulrichsen.

To negdje drugo je na strani gdje su se prvi put zajedno našli Kinezi, Saudijci i Iranci uz podršku Rusa. I to ne iza leđa Amerikancima već direktno ispred nosa.

federalna.ba

Saudijska Arabija Iran Kina
Kina lansirala satelit svemir
0 21.05.2024 10:07
Iran žalost Ebrahim Raisi
0 21.05.2024 09:02
Kina napad nož
0 21.05.2024 08:47
Iran predsjednički izbori Ebrahim Raisi
0 20.05.2024 22:10