Još malo pa nestalo: Automobili ostaju bez klasične parkirne kočnice
(Izvor: thanhphongauto.com)

Još malo pa nestalo: Automobili ostaju bez klasične parkirne kočnice

Pojmovi poput "podići ručnu" i "skretati pod ručnom" odlaze u povijest, barem što se tiče klasičnih automobila.

Dva desetljeća nakon što je BMW na sedmici premijerno predstavio električnu parkirnu kočnicu, ovaj je sustav zavladao autoindustrijom. Trenutno oko 70% proizvedenih automobila ima električnu parkirnu kočnicu, a njih tek 30% dolazi s klasičnom ručnom kočnicom, doznaje Revija HAK. Godinu prije taj je omjer bio 63:37.

Prvi su ručnu kočnicu u obliku poluge iz ponude izbacili premium proizvođači poput Mercedesa i Lexusa, a sada se taj trend spustio i na ostale velikoserijske proizvođače. Trenutno ručnu kočnicu u svojoj ponudi imaju isključivo proizvođači jeftinijih automobila poput Dacie te bazne izvedbe nešto skupljih modela.

No za razliku od ideje da kamere zamjene retrovizore i dodatno zakompliciraju konstrukciju automobila, primjena električne parkirne kočnice doista ima svoje prednosti. Osim što u kabini ne pojede puno prostora između sjedala, ona omogućuje lakše kretanje na uzbrdici automatskim otpuštanjem. Također, aktivacija kočnice ne traži primjenu velike sile kao pri potezanju ručne kočnice.

federalna.ba/index.hr

Automobili ručna kočnica
Automobili oldtimeri Mille Miglia Italija Rally
0 17.06.2021 11:21
policija Njemačka Saobraćaj Automobili kazne
0 16.06.2021 14:20
Event data recorder automobil novi automobili Automobili crna kutija promet Sigurnost
0 15.06.2021 09:56
Švedska Automobili Dizelaši Dizel Benzin Benzinci
0 14.06.2021 09:58