Jacinda Ardern:Jedinstvena liderka koja je znala kada je vrijeme za odlazak
(Izvor: EPA-EFE/BORIS JANCIC)

Jacinda Ardern:Jedinstvena liderka koja je znala kada je vrijeme za odlazak

Jacinda Ardern bila je čelnica Laburističke stranke Novog Zelanda manje od 24 sata kada su je upitali smatra li da žena može imati i dijete i uspješnu karijeru.

Više od pet godina kasnije, pitanje je gotovo smiješno.

Jer Ardern se ubrzo nakon poroda vratila u ured, dokazujući da žene zaista mogu oboje (iako, kao što je sama brzo istakla, ne bez partnera koji će je podržati). Međutim, iako je prvi put postala majkom u 37. godini, također je vodila Novi Zeland kroz tri burne godine u kojima je zemlja izdržala najgori teroristički napad ikada, smrtonosnu erupciju vulkana i globalnu pandemiju koja je stavila na kušnju čelnike širom svijeta.

Dobila je pohvale na međunarodnoj sceni i divljenje mnogih kod kuće. Stvari ipak nisu uvijek bile jasne - neki je optužuju da nije ispunila ključna predizborna obećanja, poput smanjenja siromaštva djece, drugi se rugaju "probuđenim" politikama podrške koju je pružila socijalnoj i rasnoj pravdi. No, Jacinda Ardern izašla je na opće izbore 2020. s ocjenom popularnosti od 55%, što se pretvorilo u uvjerljivu pobjedu. "Ovo je bilo stvarno teško vrijeme za Novi Zeland - imali smo teroristički napad, prirodnu katastrofu i globalnu pandemiju", priznala je početkom godine.

"Ali u ovim teškim vremenima vidjeli smo najbolje od nas. Uspjeli smo prevladati visoke prepreke i suočiti se s velikim izazovima zbog toga što smo to što jesmo i zato što smo imali plan."

Jacinda Ardern djetinjstvo je provela živeći u malim, ruralnim gradovima u svojoj blisko povezanoj mormonskoj porodici. Rođena je 1980. u gradu Hamiltonu, dva sata južno od Aucklanda. Njen otac, Ross, bio je policajac, dok je njena majka, Laurell, radila kao školska kuharica. Ti gradovi - i siromaštvo koje je u njima vidjela - bili su ono što će oblikovati njene političke stavove, rekla je kasnije. Sa 17 godina bila je pristalica Laburističke stranke.

Nakon što je pohađala Univerzitet Waikato, gdje je stekla diplomu komunikoloških studija u politici i odnosima s javnošću, Ardern je počela raditi za Helen Clark, tadašnju premijerku Novog Zelanda. Godine 2006. završila je radeći u britanskom kabinetu, dok se Tony Blair pripremao predati vlast Gordonu Brownu. Do 2008. vratila se na Novi Zeland, izabrana za zastupnicu. Tokom svog vremena u parlamentu zagovarala je prijedloge zakona za iskorjenjivanje dječjeg siromaštva i podržavala prava homoseksualaca.

Potonje je bilo važno: njena vjera u jednakost za sve potaknula ju je da napusti mormonsku crkvu zbog stava o pravima homoseksualaca još 2005. godine. "Nikada nisam mogla pomiriti ono što sam smatrala diskriminacijom u religiji koja je inače bila vrlo usredotočena na toleranciju i ljubaznost", rekla je za New Zealand Herald 2017.

Zatim je u martu te godine izabrana za zamjenicu čelnika Laburističke stranke. Tada je čvrsto tvrdila da ne želi postati premijerka.

Anti-Trump

Možda se sada čini nevjerovatno, ali Jacinda Ardern postala je čelnica laburista samo sedam sedmica prije izbora 2017. godine. U to su vrijeme zaostajali u anketama i činilo se da imaju male šanse za pobjedu. To je, rekla je, "najgori posao u politici".

Ali do trenutka kad su Novozelanđani glasali, laburisti su osvojili drugi najveći broj glasova. Prema sistemu proporcionalne zastupljenosti u zemlji, uspjela je formirati manjinsku vladu s Prvom strankom Novog Zelanda i Zelenima.

Jacindamania se brzo proširila po cijelom svijetu, gdje je bila slavljena kao anti-Trump – liberalni svjetionik u svijetu kojim su, činilo se, dominirali desničari poput američkog predsjednika. Dobila je pohvale jer je nosila maorski ogrtač, poznat kao korowai, na susretu s britanskom kraljicom Elizabetom u aprilu 2018. Vijest o njenoj trudnoći te iste godine - i činjenica da će njen partner, televizijski voditelj Clarke Gayford, postati „tata na porodiljskom“ - također je pozdravljena kao pozitivan korak.

Ali brzo je otpustila svaku pomisao da radi nešto neuobičajeno. "Jedini razlog zašto mogu raditi to što radim je taj što moj partner ima sposobnost biti njegovateljica s punim radnim vremenom", rekla je za Financial Times 2018. "Dakle, ne želim izgledati kao superžena jer ne bismo trebali očekivati da žene budu superžene."

Nije sve što je radila bilo popularno – pogotovo kod kuće. Njena odluka da zabrani istraživanje nafte u moru razljutila je neke, a opozicija ju je opisala kao "privrednog vandala".

'Budite jaki, budite ljubazni'

Međutim, u martu 2019. empatična Ardern bit će ta koja će ujediniti zemlju nakon napada na džamiju u Christchurchu, napada u kojem je poginula 51 osoba. Bila je nedvosmislena da je napadač bio terorist - ali je naglasila da on ne predstavlja narod Novog Zelanda.

"Možda ste vi odabrali nas, ali mi vas u potpunosti odbacujemo i osuđujemo", rekla je napadaču - kojeg je odbila imenovati u javnosti, kako bi mu uskratila populornost na osnovu zlodjela koje je počinio - u obraćanju samo nekoliko sati kasnije.

Tokom sljedećih nekoliko dana moglo ju se vidjeti kako tješi one koji su izgubili voljene. Također je najavila promjenu državnih zakona o oružju, zabranjujući prodaju svog poluautomatskog oružja i jurišnih pušaka brzinom koja je izazvala pitanja u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Zatim se u decembru dogodila još jedna tragedija - ovog puta erupcija vulkana na privatnom otoku White Island ili Whakaari. Poginulo je sedamnaest ljudi, većinom turista iz Australije i SAD-a. Opet je gospođa Ardern predvodila zemlju u žalosti.

No do februara 2020. Laburistička stranka zaostajala je za Nacionalnom strankom u anketama, a naslovi su predviđali tijesnu izbornu utrku. Stalna popularnost Jacinde Ardern u inozemstvu nije se odrazila na Novi Zeland, gdje su neki bili ljuti što nije ispunila izborna obećanja.

Posebno je dječje siromaštvo i dalje ključni problem u zemlji, s otprilike jednim od osmero djece koja žive u materijalnim poteškoćama, navodi StatsNZ. Unutar maorske zajednice brojka se penje na gotovo četvrtinu, dok gotovo 28,6% pacifičke djece živi u materijalnim poteškoćama. Prošlog decembra, komesar za djecu Andrew Becroft rekao je da vlada mora "djelovati puno brže" kako bi se pozabavila ovim problemom. Ardern je tvrdila da stvari idu na bolje - iako sporo.

Međutim, te su ankete provedene prije izbijanja pandemije. Jacinda Ardern je djelovala brzo, okupivši zemlju pod svojim često ponavljanim sloganom "budite jaki, budite ljubazni". Početkom marta naredila je samoizolaciju za sve koji dolaze na Novi Zeland. Do kraja mjeseca granice su bile zatvorene za gotovo sve nedržavljane ili rezidente, a na snazi je bila karantena u cijeloj zemlji.

Čini se da je "stroga i rana" politika uspjela. Ekonomija je pretrpjela ogroman udarac, ali je sada covidfree - osim nekih slučajeva u karanteni. Ardern i njena stranka odnijele su uvjerljivu pobjedu na izborima u oktobru 2020.

Nakon toga je rekla svojim pristalicama: "Novi Zeland je Laburističkoj stranci pokazao najveću potporu u gotovo 50 godina. Nećemo vašu potporu uzeti zdravo za gotovo. I mogu vam obećati da ćemo biti stranka koja će vladati za svakog Novozelanđanina."

Kako su rasli ekonomski izazovi s kojima se njena zemlja suočavala, ugled Ardernove među Novozelanđanima kasnije je pao. Ardern je 2022. izjavila za BBC da je njen pad popularnosti cijena koju je njena vlada platila za zaštitu ljudi od Covid-19.

No njena se vlada također borila s krizom troškova života, nacionalnim strahovima od kriminala i gomilom izbornih obećanja koja su odgođena tokom pandemije. Nešto više od dvije godine nakon svoje velike izborne pobjede, najavila je da će dati ostavku na mjesto premijerke, rekavši novinarima da više nema "dovoljno snage“ da vodi zemlju.

federalna.ba/BBC

Jacinda Ardern Novi Zeland ostavka