Irinejeva sahrana u nedjelju, tijelo neće biti moguće cjelivati
(Izvor: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC)

Irinejeva sahrana u nedjelju, tijelo neće biti moguće cjelivati

Kovčeg s posmrtnim ostacima preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja prenijet je danas u Hram Svetog Save, gdje se vjernici opraštaju od njega do sutra, kada će u kripti Hrama biti i sahranjen, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je služena liturgija u Sabornoj crkvi, povorka s tijelom patrijarha došla je do Hrama.

Nije moguće cjelivanje tijela patrijarha, a vjernici mogu da priđu na nekoliko metara od odra u središtu Hrama. Kovčeg je zatvoren, a u predjelu glave i grudi prekriven je staklom.

Vjernici su prisustvovali i liturgiji u Sabornoj crkvi, u kojoj nisu u potpunosti poštovali poziv Srpske pravoslavne crkve da se svi pridržavaju epidemioloških mera, pa se moglo vidjeti da se pričešćuju iz iste kašike, te da neki od njih ne nose zaštitne maske koje su obavezne u zatvorenim prostorima.

Sveta liturgija bit će služena sutra u devet sati u Hramu Svetog Save, zatim će biti opelo, a potom će patrijarh biti sahranjen.

Kako je najavio ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković, na sahrani će govoriti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Poglavar SPC-a patrijarh Irinej preminuo je jučer oko sedam sati ujutru u COVID bolnici na Karaburmi u 91. godini. On je u toj bolnici bio od 4. novembra, a nakon što je zaražen koronavirusom.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost do nedjelje, zastave su spuštene na pola koplja, a na Patrijaršiji se nalazi crna zastava.