HNK počeo s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa SARTR-om
(Izvor: Fena/HNK Mostar)

HNK počeo s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa SARTR-om

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru započelo je s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), u suradnji s austrijskom redateljicom Sabine Mitterecker.

Riječ je o predstavi "Anđeo uništenja" prema tekstu austrijske nobelovke Elfride Jelinek, koja će prvi put biti predstavljena bosanskohercegovačkoj publici u veljači iduće godine, priopćili su iz HNK Mostar. 

U predstavi će igrati Jelena Kordić Kuret i Dražen Pavlović iz HNK Mostar te Džana Džanić, Selma Alispahić i Sead Pandur iz SARTR-a.

Elfride Jelinek u svojoj drami provocira tezom da su ljudi masovno ubijali druge u dionizijskom zanosu te da je holokaust bio i orgija smrti. Strašni događaj iz austrijske povijesti na koji se Jelinek referira u svome djelu poznat je kao Masakr u Rechnitzu: na zabavi u austrijskom dvorcu barunice Margit von Battyány-Thyssen gosti su nakon svadbe odlučili pogubiti 180 mađarskih Židova, koji su tu bili na prisilnom radu.

U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima, tragovi zločina su uklonjeni, masovne grobnice nikada nisu pronađene. Protiv te šutnje ustaje Elfride Jelinek u ovom komadu, šutnje koje izjeda tkivo nacije i koje nikakvo dobro ne može donijeti. Jelinek inzistira na razgovoru, na tome da o vlastitim zločinima moramo govoriti kako bismo se jednog dana mogli pomiriti sa samima sobom i svojom prošlošću.

Komad je dobio nekoliko kazališnih nagrada za najbolji tekst, a praizveden je u münchenskom Komornom teatru.

federalna.ba/Fena

HNK SARTR predstava
HNK Mostar koronavirus
0 17.01.2022 12:45
Vlada HNK HNK
0 16.01.2022 20:39
HNK škola online nastava
0 16.01.2022 12:21
Mostar zračna luka aerodrom HNK
0 05.01.2022 17:41
pozorište Narodno pozorište Sarajevo SARTR Pozorište mladih Sarajevo Kamerni teatar 55 teatar
0 04.01.2022 22:26