Goganović: Helezove izjave neozbiljne i neprovjerene

Iz EUFOR-a su za FTV potvrdili da nisu zaprimili dokaze ili informacije koje bi potvrdile prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova u zemlji. Da bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR, poručeno je, koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane, smatra da su izjave ministra Heleza o postojanju ruskih kampova na teritoriji Republike Srpske neozbiljne i neprovjerene.

Pozvao je političare i Heleza da se suzdrže ocjenjivanja sigurnosne situacije, što je zadatak nadležnih agencija. Goganović je podsjetio na ocjenu EUFOR-a i NATO štaba da je sigurnosna situacija u zemlji stabilna.

"To su apsolutno neprovjerene činjenice i ministar odbrane time diže tenzije u BiH. Nakon njegovih izjava formiran je predmet u Tužilaštvu i ministar odbrane je u svojstvu svjedoka išao u Tužilaštvo da da izjavu. On nije optužen u ovom slučaju i ono što bih napomenuo je da ministar odbrane sada mora dokazati svoje tvrdnje u Tužilaštvu BiH. Ako ne uspije dokazati tvrdnje, onda je namjerno širio strah i paniku između građana BiH i samim tim počinio teško krivično djelo", smatra Goganović.

federalna.ba

Aleksandar Goganović EUFOR Zukan Helez