Forto: Schmidt je jednim dijelom današnje odluke ispravio sopstvenu grešku

"Nismo znali tačno šta ćemo očekivati u samom sadržaju odluke visokog predstavnika, bilo je nekih naznaka. Jesmo očekivali da odblokira jer je to završavanje započetog procesa jer nam je obećao odblokiranje u izbornoj noći kada je donio izmjene koje su bile 'trajnog karaktera'. A evo ispostavilo se da nisu trajnog karaktera", istakao je u ovosedmičnom izdanju Dnevniku D Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

"Jednim dijelom ove odluke je ispravio sopstvenu grešku jer izmjene Ustava, zakona, procesa, proširenje Doma naroda i onda opet blokada. Znači, očito nisu bili predviđeni svi scenariji. Također nešto što se desilo je i da su politička volja stranaka koje su pobijedile na izborima, odlučile da se ukrupne i slože koaliciju na federalnom nivou. Ispostavilo se da su neki ljudi misteriozno promijenili mišljenje i nisu glasali u skladu sa svojim strankama, neki su demonstrativno prelazili u neke druge stranke, a neki su misteriozno nestajali na dan kad bi trebali doći i glasati za Dom naroda. Stranke koje su pobijedile na izborima, dobile politički legitimitet, skupile se i objavile da će formirati vladu počele su misterizno da gube svoje zastupnike. I jedan dio odluke visokog predstavnika jeste i to da se proglasi krivičnim djelom i djelo kupovine izborne volje. Očito je ovo sve reakcije na nešto što smo vidjeli od izborne noći do danas."

Smatra da će sada "ovi što hodaju sa ponudama biti malo oprezniji i dobro je da s eukaže da to postoji, da je to naš politički problem. To je problem kod svakog formiranja vlasti, nakon svakog izbornog ciklusa. Zatvorene liste imaju svoje pluseve i minuse. To bi značilo da stranka odlučuje sa brojem mandata, i da odlazak ustvari znači da stranka zadržava mandat. to opet smanjuje demokratičnost u smislu da se pojedinci u odnosu na straku mogu sami promovisati itd."

Nije narušena izborna volja Bošnjaka

Forto kaže da je velika šteta, a možda i sramota, da nam nakon mirovnog sporazuma koji je potpisan, nakon što su potpisane stvari koje on možda ne bi potpisao, stranac nameće Ustav i zakone kako bi otkočili negdje gdje zaglavimo i ne možemo sami.

"To je šteta. To je prva stvar. Druga stvar, ako već reaguje visoki predstavnik i ako već koristi svoje ovlasti koje su utkane u naš pravni sistem, dobro je da smo dobili trajnu odluku. Nametanje prvog dijela gdje sutra ova koalicija koju smo sklopili može biti izglasana na Predstavničkom domu, to je možda i pravedno imajući u vidu da su te stranke pobjednici izbora."

Na pitanje da li je narušena izborna volja Bošnjaka, odgovara: "Naravno da nije, ako ćemo prebrojavati koliko ko ima glasova. Nije izborna volja Bošnjaka potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda. on je tu da brine o svim Bošnjacima, a ne samo iz stranke koja ga je izabrala. Potpuno je prirodno i normalno i možemo nabrojati beskonačan broj primjera gdje stranka koja je relativni pobjednik nije uspjela formirati koaliciju. Kada jedna stranka dobije 51% glasova onda može sama sve. Ali ja ne vidim da će se to u BiH desiti. Drugi dio odluke koji je trajnog karaktera, gdje se uvodi institut vanrednih izbora, gdje više niko ne može blokirati, da smo imali ovo prije, zato me i raduje da je upravo nametnuto trajno rješenje, ne bi možda imali još pet godina vladavine Vlade Fadila Novalića. Možda bi on dobio legitimitet na vanrednim izborima i bio premijer, ali ne u tehničkom mandatu. Znači ovaj dio rješenja sa vanrednim izborima je možda i najbolji dio ove odluke."

Forto smatra da se kratkoročnim rješenjem išlo na ruku koalicije koja je pobijedila na izborima i pokušala formirati vladu, ali nije uspjela zbog mogućnosti blokade jednog čovjeka.

Retorika Milorada Dodika nije ono na šta smo računali i šta smo se dogovorili

Pojašnjava da je u jednoj demokratskoj državi bitno jedino ko ima natpolovičnu većinu.

"Dogovor koji imamo i koji smo danas uputili u proceduru, postoji politička volja i postoji natpolovična većina. Mi znamo da postoji i sad se svi pitamo hoće li biti. Ja mislim da hoće. Ne očekujem da će se desiti neki preletači, a i iskreno se nadam da neće."

O napuštanju Stranke za BiH i NES-a kaže: "Mi smo pregovarali više mjeseci i te dvije stranke i njihovi lideri su odlični pregovarači. Ono što ja mislim da se desilo, da sve oko čega smo pregovarali smo dogovorili i rukovali se. Šta se desilo u međuvremenu ne znam, ali reći ću vam šta nije razlog. Nije razlog da oni vole BiH više nego mi."

Kaže da retorika koju Milorad Dodik demonstrira u proteklih par mjeseci nije ono na šta su računali i šta su se dogovorili.

"Ja bih na njegovom mjestu sve radio drukčije. Međutim ono što je naš zadatak i što smo obećali naših glasačima je da Vijeće ministara bude funkcionalno, da državni nivo bude funkcionalan. To još uvijek možemo reći da je tačno. Ono što jako uznemirava građane BiH je neka retorika koja najavljuje promjene granica, neku veću nesigurnost. Mislim da to treba prestati."

Neophodno je da javni servisi budu održivi

Navodi da je Vijeće ministara radilo dobro do ovog trenutka, te da se nada da će i ubrzati.

"Današnja sjednica je otkazana iz tehničkih razloga, ali već sljedeće sedmice se vraćamo u ritam."

O novom Zakonu o RTV sistemu Forto kaže: "Možemo donijeti najidealniji zakon na svijetu na Vijeću ministara i možemo ga nekako progurati da bude usvojen, ali ako ne postoji konsenzus, džaba je to preko Vijeća ministara slati u Parlament, past će. Potrebno je da sa dobrom voljom i namjernom sjednu svi partneri u Vijeću ministara, dogovore najbolji način da javni servisi budu održivi, što je najvažniji, da naplata RTV takse bude jedinstvena i svuda primjenjiva, da se uz dobar dogovor to raspoređuje i da ona idemo naprijed. Proces digitalizacije bi trebao trajati 12-18 mjeseci."

federalna.ba

Edin Forto
Edin Forto Šćepan Polje
0 28.09.2023 21:02
aerodromi zračne luke Edin Forto Federalni radio
0 05.09.2023 18:01
Bledski strateški forum Edin Forto digitalno okruženje transformacija
0 28.08.2023 11:58