videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

BHRT-u 4 miliona za Euro i Olimpijadu, a dnevno se gubi gotovo 90 hiljada maraka

Potpisan je sporazum između Vijeća ministara i BHRT-a o dodjeli 4 miliona maraka BHRT-u. Sredstva još nisu operativna, a namjena jasna, koju će morati pravdati. Međutim, radnici Javnog servisa BiH januarsku platu nisu primili, a nadaju se da će ova sredstva u to biti utrošena, jer za pravdanje utroška sredstava namijenjenih za produkcijske troškove i otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva u fudbalu i Ljetnih olimpijskih igara BHRT ima vremena do kraja 2026. godine. Međutim, četiri miliona samo su mala pomoć za sve probleme javnih servisa, jer i Radio-televizija Federacije i BHRT dnevno gube gotovo 90 hiljada maraka. Naime, ugovor sa Elektroprivredom o prikupljanju RTV takse nije potpisan, jer to nije učinio direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović. Time su Javni servisi sa sjedištem u Sarajevu izgubili gotovo 6 miliona maraka, a ako ugovor ne bude potpisan u srijedu, bespovratno će biti izgubljeno skoro 8 i po miliona maraka.

Radnicima BHRT-a ni januarska plata ni troškovi puta još nisu uplaćeni, a februar je na izmaku. Nadaju se da će dio sredstava od 4 miliona koje je Vijeće ministara BiH dodijelilo biti utrošen u te svrhe. Međutim, od ranije je poznato da su ta sredstva namijenjena za studijske i produkcijske kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji, te otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva u fudbalu i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine. Morat će se i pravdati - međutim, rok za pravdanje je, kako resorni ministar Edin Forto kaže, malo fleksibilniji, do kraja 2026. godine: “Ova sredstva se moraju pravdati na način na koji je propisano i što piše u sporazumu. Dali smo malo fleksibilniji rok da se ta sredstva pravdaju. Potrebno je da se čim prije uredi prikupljanje i raspodjela pretplate unutar Federacije BiH, zato je potrebno da Federalna televizija i BHRT zajedno sa Elektroprivredom čim prije potpišu ugovor”.

Ugovor sa Elektroprivredom BiH direktor Federalne radio-televizije potpisao je prije 4 mjeseca, dok direktor BHRT-a to odbija učiniti. Zbog toga su Javni servisi bespovratno izgubili 5,6 miliona maraka. Priliku će imati u srijedu, za kada je Elektroprivreda BiH zakazala sastanak i pozvala menadžmente oba Javna servisa sa sjedištem u Sarajevu. Potpisivanje u srijedu omogućilo bi nastavak naplate RTV takse već za februar, čime bi bili spriječeni daljnji gubici.

“Dakle, neka znaju svi koji potpisuju anekse ugovora - mi se nećemo u to miješati. Ovaj sindikat se ne miješa u ono šta radi menadžment jedan, drugi, treći - ali nećemo biti kolateralna šteta. 800 radnika neće biti kolateralna šteta politikanstva, nekakvih nedogovora”, poručila je Merima Kurtović-Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

Međutim, možda je baš potrebno da se radnici BHRT-a umiješaju, jer njihov direktor odbija potpisati dosadašnji način prikupljanja RTV takse i tako onemogućava prihode potrebne i za plate i produkcijske troškove. S druge strane, razum i dogovor očekuje i nadležni ministar jer ukoliko u srijedu ugovor ne bude potpisan i nađeno rješenje za naplatu, to će značiti još jedan mjesec agonije i dodatnih 2,8 miliona maraka manje.

“Mislim da su u problemu svi i mislim da su preko 300 radnika FTV-a i preko 800 ratnika BHRT-a jednako ugroženi u ovom trenutku kad se ne prikuplja pretplata. Ja mislim da bi oni morali naći dovoljno razuma da sjednu i potpišu ugovor kako ne bi izgubili još jedan mjesec jer se radi o milionskoj šteti”, izjavio je Forto.

RTV Federacije BiH je već u petak ponudila i odaslala na adresu BHRT-a i ministra Edina Forte zakonski prijedlog rješenja koji bi omogućio finansijsku stabilnost oba Javna emitera sa sjedištem u Sarajevu.

FTV nudi rješenje i spas BHRT-a

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH pozdravlja inicijativu Elektroprivrede BiH da nastavi naplatu RTV takse. Opredijeljeni za puno poštivanje zakona i dobrih poslovnih odnosa u javnim servisima, članovi Poslovodnog odbora uputili su Prijedlog menadžmentu BHRT-a i ostalim adresatima maila kore...

Potpisivanje identičnog dosadašnjeg, na zakonu jedino utemeljnog ugovornog odnosa o prikupljanju RTV takse preko računa EPBiH, uz istovremeno potpisivanje sporazuma između BHRT-a i RTV Federacije koji bi osigurali značajano viši prihod BHRT-u od 200 hiljada na mjesečnom nivou, čime bi BHRT na godišnjem nivou stekao dodatnih nekoliko miliona maraka prihoda. Poslovodstvo BHRT-a je pozvano da u skladu sa navedenim prijedlozima sačini usaglašeni tekst ugovornog odnosa sa Elektroprivredom BiH i sporazuma RTVFBiH - BHRT, a koji bi bio dostavljen Elektroprivredi BiH i već 28. ovog mjeseca, a prema prijedlogu Elektroprivrede BiH, bio potpisan ugovorni odnos prvo sa Elektroprivredom BiH, kao i međusobni sporazum RTV Federacije - BHRT. Ovo bi omogućilo redovno poslovanje oba javna emitera do donošenja novog rješenja o naplati RTV takse na području cijele BiH. Međutim, Karamehmedović se nada rješenju, ali kaže da na dosadašnje načine naplate neće pristati: “Iskreno se nadam da ćemo da pronađemo odgovarajuće rješenje za finansiranje i BHRT-a i RTVFBiH do eventualnih izmjena zakona na državnom nivou. Ukoliko se ne nađe odgovarajući dogovor koji će biti prihvatljiv za sve strane, postoji mogućnost da ugovor ne bude potpisan, to je sasvim jasno”.

Do ovog trenutka, Belmin Karamehmedović nije zvanično odgovorio na ponudu RTV Federacije BiH, a koja bi upravo BHRT-u donijela veći godišnji prihod od 2 i po miliona maraka. Ukoliko Karamehmedović odbije potpisati Aneks ugovora o naplati RTV takse putem Elektroprivrede BiH, uz znanje državnog ministra Edina Forte, ne samo da će biti odgovoran za dosadašnju nastalu štetu od 5,6 miliona maraka nepovratnih sredstava već i za novih 2,8 miliona maraka redovnih prihoda koji neće biti naplaćeni. Ukoliko izostane potpis Karamehemdovića u srijedu, govorit ćemo o otprilike 8 i po miliona maraka nepovratno izgubljenih prihoda.

federalna.ba

Edin Forto Belmin Karamehmedović RTV taksa
jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino Edin Forto
0 21.04.2024 18:03
Edin Forto Gabriel Escobar
0 18.04.2024 09:11
Almir Džuvo Edin Forto
0 11.04.2024 10:55
Elmedin Konaković Edin Forto
0 04.04.2024 14:42