Fond Memorijala obilježio Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja

Fond Memorijala obilježio Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja

Fond Memorijala Kantona Sarajevo je i ove, kao i prethodnih godina, prikladnim programom obilježio Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. s ciljem podizanja svijesti o važnosti muzeja u kulturalnoj razmjeni, razvoju međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima.

Ovogodišnja tema obilježavanja je “Moć muzeja“, a Fond Memorijala se, s obzirom na svoju  specifičnu muzejsku djelatnost, opredijelio za “iscjeljenje“ kao način na koji muzej pozitivno utječe na društvo i svijet oko sebe. 

Program obilježavanja upriličen je 18. maja u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B i tom prilikom prikazan je dokumentarni film “Sarajevski marš” turskog redatelja Ersana Bayraktara i razgovor o knjizi  “Nesalomljivi” autora Nermina Bošnjaka koja je nastala kao dopuna ovog filma i tematski prati film. 

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja, Fond Memorijala će organizovati i više edukativnih radionica sa učenicima osnovnih škola i Centra za slijepa i slabovidna lica. 

Iz Fonda pozivaju sve koji svoja ratna iskustva žele podijeliti na način da ostanu zabilježena za buduće generacije, da se jave uposlenicima Fonda Memorijala putem maila info@tunelspasa.ba, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Fond memorijala Kantona Sarajevo
Fond memorijala Kantona Sarajevo Federalna televizija
0 27.05.2022 20:06
infografike Fond memorijala Kantona Sarajevo
0 26.05.2022 18:13
obrazovanje muzej Sarajevo Opsada Sarajeva Fond memorijala Kantona Sarajevo
0 07.04.2022 21:10
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Fond memorijala Kantona Sarajevo
0 28.02.2022 23:05
Hamdija Hasanović Harun Hodžić Fond memorijala Kantona Sarajevo Federacija danas
0 29.04.2021 18:37