videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Festival mladosti i glazbe: Livanjske mažoretkinje ugostile domaće i regionalne

Godinu siromašnu kulturnim zbivanjima ljeto u Livnu obilno dopuni, a lijepo vrijeme omogućava organizovanje sadržaja na otvorenom. Počelo je smotrom Livanjske mažoretkinje i gosti u organizaciji Plesnog kluba „Paganini“ Livno. Više od 200 učesnika predstavilo se maštovitim i raznolikim koreografijama.

Festival mladosti, glazbe, plesa, šarenih odora i veselja počeo je povorkom nasmiješenih mažoretkinja. Uz mažoretkinje iz Neuma i Novog Travnika Livanjkama su u goste došle djevojke i djevojčice s drugu stranu granice.

„Iz Hrvatske su nam došle članice triljskih, vodiških mažoretkinja i kaštelanskih. Riječ je o prekograničnoj suradnji s klubovima iz Hrvatske. Riječ je o gradovima i timovima s kojima mi surađujemo već dugi niz godina“, navodi Renata Rimac, predsjednica PK „Paganini“ Livno.

Premda mlade, ove mažoretkinje imaju poprilično utakmica u nogama, a uz ples se lakše nose sa životom.

„Ples za mene znači sve. Počela sam od malih nogu i to je nešto bez čega ne mogu. Klub postoji oko 22 godine, brojimo oko 80 članova u četiri dobne skupine“, ističe Marija Skočić, mažoretkinja iz Vodica (RH).

„Kaštelanske mažoretkinje sudjeluju više od 30 godina u radu, aktivne smo i europske prvakinje, državne prvakinje, što je nama na pohvalu i diku“, naglasila je Sara Pastuović, mažoretkinja iz Kaštela.

„Plesom se bavim više od 10 godina, treniram u 'Paganiniju' i latino i mažoretkinje, imamo također i lirski step, za mene su mažoretkinje odmor i nešto što me ispunjava“, priča Lucija Krezo, mažoretkinja iz Livna.

„Inspiracija našoj etno-uniformi i etno-koreografiji jest naš tradicionalni ples linđo. Htjeli smo povezati tradicionalni i moderni ples i to sve sklopiti u jednu cjelinu i tako je nastala naša etno-koreografija“, objašnjava Matea Njavro, mažoretkinja iz Neuma.

Generalni pokrovitelj smotre bila je Vlada Kantona 10.

„Sretna sam što je Vlada prepoznala ovaj spektakl i što ga je podržala. Ja se nadam da će raditi to i ubuduće. Ovo je dobar način promocije kulture, i inače našeg mjesta, Grada, Kantona“, poručila je Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta K10.

I bila je promocija, ne samo prema vani, nego i unutar kantona i Livna. Da građanima nedostaje ovakvih sadržaja pokazala je njihova brojnost, kao i radost dječice, osobito djevojčica, koje su nastojale pratiti korak mažoretkinja i oponašati njihov ples.

federalna.ba

mažoretkinje Livno
Bakir Izetbegović Livno
0 05.08.2022 15:29
Livanjsko kulturno ljeto Livno smotra folklora Kad zapivam niz livanjsku stranu
0 31.07.2022 11:35
Drugi ljetni kamp za osobe s invaliditetom Livno
0 26.07.2022 15:26
Livno požar vatra Kamešnica
0 23.07.2022 18:47