Fadil Halilović: Položaj Roma jako težak u Brčko distriktu
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Fadil Halilović: Položaj Roma jako težak u Brčko distriktu

Položaj romske populacije u Brčko distriktu je izuzetno težak zbog uslova u kojima žive i nedovoljno aktivnosti oko stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja ove kategorije stanovnika, zaključak je nacionalnog koordinatora za pitanja Roma u BiH u ime Svjetske romske Federacije.

Fadil Halilović uime Svjetske romske Federacije je prilikom višednevne posjete Brčko distriktu i obilasku romskih porodica rekao da je njihov položaj posebno težak u Prutačama i predložio osnivanje vrtića u tom naselju kako bi se najmlađi Romi sklonili sa ulice te pozvao sve predstavnike romske populacije u Distriktu da zajednički sjednu za stol i počnu nalaziti rješenja za pitanja Roma u ovoj zajednici.

- Obišao sam dosta naselja i ulica gdje žive Romi u Distriktu i vidio sam da naša djeca žive u neuslovnim objektima i dijelovima naselja sa neuređenom kanalizacijom i infrastrukturom. Tražiću da dođemo do budžeta i novca kako bi se to saniralo - rekao je Halilović i dodao da je potrebno raditi na konkretnim djelima a koja su vezana za bolji položaj Roma u Distriktu.

- Neki predstavnici Roma dolazili su ranije u Brčko, radili projekte i uzimali pare ali nažalost do danas nisam vidio konkretne rezultate. Nema prava da ikoga osudim ali tražim da svi zajedno sjednemo i donesemo konkretna rješenja za romsku populaciju u Distriktu - istakao je Halilović, navodeći da radovi na opremanju učionice u školi na Prutačama ne prevazilaze finansijske aspekte koji su prikazani.

Halilović je zahvalio svima koji pomažu da se romskoj populaciji poboljša kvalitet života i naglasio da Romima u Dstriktu trebaju konkretna djela a ne lažna i neispunjena obećanja.

federalna.ba/Fena

Fadil Halilović Romi Brčko distrikt BiH
Elektronske liste Brčko distrikt BiH CCI ljekarski pregled
0 23.05.2024 13:56
Brčko distrikt BiH teniski turnir Prohema
0 22.05.2024 08:37
Brčko Open 2024 Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH tenis
0 18.05.2024 13:44
Starenje i zdravlje starenje Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 18.05.2024 09:20
policija Brčko distrikt BiH beživotno tijelo Sava
0 17.05.2024 12:28