javljanje Sanela Kajana (Dnevnik 2); videoprilog Samira Pašalića

Evropska noć teatra u 16 bosanskohercegovačkih gradova

Teatarska čarolija u Bosni i Hercegovini. Manifestacija noć teatra počela je u 16 bh. gradova.

Produkcija ovog zahtjevnog projekta počela je početkom septembra kada je upućen poziv za sve javne ustanove, udruženja, biblioteke, muzeje, umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, te svim koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičko-scenskih umjetnosti, s ciljem da doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti.

“16 je gradova učesnika, 38 programskih aktivnosti i 24 ustanove koje su se prijavile za ovaj poziv za učešće u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji. Sam cilj Noći teatra je da se teatar i teatarske ustanove upoznaju i iz druge vizure”, istakla je Merima Handanović, koordinatorica projekta Noć teatra BiH.

Manifestacija se u Evropi održava 13. put, a u BiH 12. put zaredom. Svih ovih godina Narodno pozorište Zenica je koordinator projekta. Program Noć teatra primarno obuhvata izvedbe pozorišnih predstava, no u mnogim gradovima se održavaju i svi ostali oblici scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti, kao što su dramske radionice s mladim, promocija novih knjiga, izložbe te koncerti.

“Ove godine svaka predstava se izvodi uživo u domovima kultura u pozorištima u oba entiteta i Brčkom distriktu. To je jedan bogat programski sadržaj i mislim da nema jednog kulturnog projekta u BiH gdje toliko kulturnih ustanova učestvuje iz godine u godinu”, kaže Denis Kržalić, izvršni producent projekta Noć teatra BiH.

“Publika Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, odnosno mališani i mladi imali su priliku da pogledaju jednu predstavu naše dječije omladinske lutkarske scene. Posjeta je bila jako dobra kao i svake godine jako smo zadovoljni sa svim onim što se dešavalo oko Noći teatra”, navodi direktor BNP Zenica Miroljub Mijatović.

“U Brčkog će Narodno pozorište odigrati predstavu ‘To nikad nigdje nije bilo’. Večerašnjom izvedbom na neki način ćemo podržati manifestaciju Noć teatra, ali i Narodno pozorište će biti korak bliže ostvarenju svoje misije koja kaže da je to pozorište koje igra u svim gradovima u Bosni i Hercegovini”, naglasio je glumac NPS-a Slaven Vidak.

Pored raznovrsnih programa, neki teatri su otvorili pristup publici u njihov radni prostor da bi se upoznali s bogatstvom koje krije svaka pozorišna kuća, od radionica scene, garderobe s kostimima, scenskih rekvizita, što je bilo posebno interesantno za djecu i mlade. Sudeći po ogromnoj posjeti, možemo zaključiti da je manifestacija ostvarila ogroman uspjeh.

federalna.ba

Noć teatra pozorište teatar