Dvije privatne klinike u Grčkoj prisilno preuzete za liječenje COVID pacijenata
(Izvor: EPA/BOUGIOTIS VANGELIS)

Dvije privatne klinike u Grčkoj prisilno preuzete za liječenje COVID pacijenata

Grčke vlasti preuzimaju dvije privatne zdravstvene klinike i njihovo osoblje na sjeveru zemlje, jer su javne bolnice u regiji pod jakim pritiskom zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa tokom proteklih nekoliko sedmica, objavilo je u petak Ministarstvo zdravstva Grčke.

Iz ministarstva su rekli da je zatraženo da se kreveti u privatnim bolnicama stave na raspolaganje javnom zdravstvenom sistemu za liječenje pacijenata sa COVID-19, ali da “uprkos naporima, pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja nije bilo moguće“. Dodali su da od petka prisilno prisvajaju dvije klinike i njihovo osoblje u Solunu, drugom po veličini grčkom gradu koji je u žarištu epidemije.

“U prefekturi Solun i nakon veoma velikog epidemiološkog tereta koji testira granice bolnica kao i osoblja, smatralo se neophodnim oslobađanje kreveta za COVID pacijente u privatnim klinikama“, istakli su iz ministarstva.

Grčka je u velikoj mjeri izbjegla prvi val koronavirusa na proljeće, jer je Vlada pravovremeno nametnula zatvaranje koje je zaslužno za smanjenje broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

Međutim, poslije ljeta je zabilježeno naglo širenje virusa, što je dovelo do desetina smrtnih slučajeva svakodnevno i na hiljade novooboljelih od COVID-19. Gotovo 500 ljudi je intubirano u jedinicama intenzivne njege širom zemlje.

Prema posljednjim zvaničnim podacima objavljenim u četvrtak navečer, u Grčkoj je potvrđeno ukupno više od 85.200 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 1.347 ljudi.

Zatvaranje širom zemlje uvedeno je do kraja mjeseca, a maloprodaja, škole, barovi, restorani i sva mjesta za zabavu zatvoreni su, a od 21 do pet sati ujutro na snazi je ​​policijski sat.

federalna.ba/AA

Grčka koronavirus
Grčka upozorenje požari
0 12.07.2024 15:04
Grčka požari šumski požari
0 30.06.2024 14:59
ekstremne vrućine jug Evrope Grčka Turska Cipar
0 19.06.2024 13:48