videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Dva mjeseca su od ubistva Nizame Hećimović - čini se kao zaboravljena priča

Od svirepog ubistva Nizame Hećimović iz Gradačca prošla su dva mjeseca. Ništa konkretnije na sprečavanju femicida nije se dogodilo. Iako se najavljivalo pooštravanje krivičnog zakona, to se sad čini kao zaboravljena priča. Aktuelna još, vrlo intenzivno, samo u Gradačcu.

Tetak i tetka ubijene Nizame Hećimović još nisu smogli snage stati pred našu kameru. Umjesto njih, učinio je to Riad Sendić, Nizamin rođak, sa kojim je odrasla.

„Još nam se teško pomiriti s tim što se desilo svima. Svi smo je jako voljeli. Još ne možemo da vjerujemo da se desilo to što se desilo“.

Članovi porodice ubijene Nizame Hećimović kažu su da su institucije Bosne i Hercegovine zakazale u ovom slučaju i da je sve moglo biti spriječeno da je uslijedila pravovremena reakcija pripadnika Policijske uprave Gradačac. Sulejmanović je po dolasku pred kuću Nizamine tetke upotrijebio vatreno oružje, tvrdi Sendić.

„Nakon te prijave trebalo je 20 minuta da pripadnici MUP-a dođu do odredišta i došli su naravno pred svršen čin. Sve je bilo urađeno, za sve je bilo kasno“.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović (SDA), nakon provedene interne istrage, za Federalnu televiziju je istakao da ove tvrdnje nisu tačne: „N.N. osoba je prijavila korištenje vatrenog oružja na području Gradačca u 9:20 sati, a lice mjesta sa kojeg je izvršen ovaj poziv obezbijeđeno je u 9:30 sati, iz čega proizlazi da je 10 minuta trebalo policijskoj patroli koja se nalazila u industrijskoj zoni da dođe do lica mjesta“.

Od tada do danas traje obimna istraga, bez iznošenja bilo kakvih detalja koji bi je mogli ugroziti, rečeno nam je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona: „Radi se o kompleksnoj istrazi i policijski istražitelji rade na dokumentovanju različitih segmenata vezanih za pomenute događaje, a Tužilaštvu još nisu dostavljeni pojedinačni izvještaji i prateći materijalni dokazi”.

Da nema pomaka, smatraju i u nerofmalnoj grupi građana koja skoro pa svakodnevno organizuje proteste i koja je nadležnim uputila niz zahtjeva.

“Tužno je da nakon dva mjeseca niko ništa nije uradio. Da niko nije pokazao volje i ono šta se samo dešava - ja nisam kriv, ti si kriv. Žalosno, žalosno”, kaže Miralem Topalović, član neformalne grupe građana Gradačca.

Ni u Gradačcu više ništa nije isto. Građani su i dalje u strahu, a ulice skoro prazne. Tek poneki prolaznik pristao je govoriti o tragediji. Neki smatraju da ova tragedija nije promijenila apsolutno ništa.

“Zato što sam potpuno sigurna u to. Zato što se million stvari pokrenulo u ovoj državi, a je li iko ikad išta napravio?”

“Još me i ovo sad pogodilo, ne znam šta da kažem. Dva puta provjerim kada hoću leći jesam zaključao dobro”.

“Nije trebalo da se dogodi nešto. Apsolutno nije opravdano”.

“Samo hajka na početku, ali mislim da sad, koliko je meni poznato, dolazili smo, protestirali smo i ja i muž, ali ja mislim da to i ne pije baš neke vode”.

Poseban segment istrage usmjeren je na osobe koje su Nerminu Sulejmanoviću nakon što je počinio zločin pružale podršku u njegovom obraćanju putem društvenih mreža. Federalna uprava policije u konkretnom slučaju radi i potrebna vještačenja po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona dok sve ostale aktivnosti preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Nakon prijave i lociranja na dan zločina, jedna osoba u Gradačcu je privedena, a istraga u ovom dijelu još traje.

“Nakon obrade, to lice je pušteno, nije zadržano, u dogovoru sa Tužilaštvom nije određena mjera zadržavanja. Isto lice je pušteno i izvještaj o istom je predat Tužilaštvu”, navodi ministar Mehanović.

Na napuštenoj farmi u blizini Gradačca, u mjestu Ledenice Donje, 11. augusta ove godine, tačno prije dva mjeseca Nermin Sulejmanović je, nakon što je ubio tri osobe, počinio samoubistvo. Njegovo tijelo ni do danas, dva mjeseca nakon tragedije nije ukopano, budući da niko od članova porodice ne želi dati saglasnost.

federalna.ba

Nizama Hećimović Gradačac ubistvo