Duratović o 9. januaru: Tužilaštvo i međunarodna zajednica neće reagirati

O proslavi neustavnog Dana Republike Srpske i ostalim aktuelnim temama u emisiji Rezime govorio je Mirsad Duratović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

„Ne znam šta se više može reći nakon svih ovih godina obilježavanja. Tužilaštvo sigurno neće ništa uraditi. Još od 2018. postoje podnesene krivične prijave protiv organizatora ovog dešavanja, tako da ne očekujem da će tužilaštvo nešto posebno uraditi. Međunarodna zajednica pozivala je kao i svih prethodnih godina, upozoravat će, ne očekujem da će i ona bilo šta poduzeti. Imali su mogućnosti proteklih godina da urade mnogo toga, nisu ništa uradili, tako da neće ni ove godine, osim oštrih izjava i prijetnji - neće biti ništa. Identično kao što se desilo i sa Zakonom o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločina. Čuli smo ponovo u sklopu ovog obilježavanja veličanje ratnih zločinaca. Bivši visoki predstavnik je nametnuo izmjene Krivičnog zakona koje su za nas žrtve dale neku nadu, međutim, to je bila samo kozmetička izmjena koja nije rezultirala nijednim procesom“, objašnjava Duratović.

Upitan hoće li Christian Schmidt pod pritiskom javnosti ove godine reagirati, kaže:

„Treba malo pogledati u historiju i vidjeti koliko je puta međunarodna zajednica rekla – 'nikad više'. Najbučnije je bilo nakon Drugog svjetskog rata, 'nikad više genocid', i dobili smo genocid u Srebrenici. Imamo posljednjih mjeseci genocid u Palestini. Šta je s tim 'nikad više'? To nama ništa ne znači, jer stvari se ponavljaju, to bude samo za dnevnopolitičke potrebe“, poručio je on.

Ističe i da je Aleksandar Vučić jako iskusan i mudar političar koji jako dobro zna šta radi, kad se gdje smije i treba pojaviti.

„I bez obzira na njegov nedolazak, imali smo izjave koje su ipak poslale jasnu podršku da on ipak podržava obilježavanje 9. januara“, navodi on.

Naglašava da povratnici koji žive u RS-u, 'zadnjih 20 godina se lagano pripremaju za ovakve datume i praznike, jer su, kako kaže, svjesni da će biti provokacija.

„One nisu ništa novo, možda se ranije godina nisu toliko pratili. U Prijedoru smo imali mnogo teže provokacije, od fizičkih napada, bacanja bombi, i svi ti incidenti su ostali neriješeni, tako će ostati i svi ovi koji su se sada desili. To će se sve dešavati dok Tužilaštvo i Sud BiH ne počnu raditi ono što bi trebali, a to je kažnjavati počinioce takvih zločina. Povratnici su ovdje uvijek spremni da se može desiti neka provokacija“, kaže Duratović.

Komentirao je i nove Dodikove prijetnje secesijom.

„Ne treba to uzimati tako olako i bezazleno, treba odreagovati na to, ali to je još jedna od onih izjava koja će poslužiti u sklopu ovog obilježavanja, a sutra će se tražiti neka druga tema, samo da bi se taj sukob sa međunarodnom zajednicom držao na nekom nivou“, njegovo je mišljenje.

Ocijenio je i da je najava donošenja izbornog zakona RS također za dnevnopolitičke potrebe.

„Moguće da će se krenuti u proceduru donošenja tog zakona. Jasno su ustavom propisane nadležnosti CIK-a. Svako djelovanje suprotno tome je direktno kršenje ustava BiH, a znamo šta bi se u tom slučaju trebalo poduzeti od tužilaštva i suda, ali i međunarodne zajednice“, kategoričan je on.

Poručio je i da od procesa protiv Dodika ne očekuje ništa.

„Ne očekujem nikakvu konačnu presudu. Samo mrcvaranje, odgađanje, i na kraju past će prašina na to kao i na mnoge druge procese“, zaključio je Duratović.

federalna.ba

Rezime Mirsad Duratović